Fotogroep Goirle: een fotoclub (vereniging) uit Midden Brabant

Home

Fotogroep Goirle probeert veel uit weinig te halen

2015-12-23    door: May van den Heuvel

Het fotothema van de maand december bij Fotogroep Goirle was ‘less is more’. ‘Less is more’ verwijst naar een uitspraak van de Duitse Bauhausarchitect Mies van der Rohe. Hij had moderne architectuur voor ogen waarbij hij zich baseerde op voorbeelden uit de minimalistische kunst, dans en muziek. Het komt er op neer dat eenvoud soms beter is dan complexere uitwerkingen. Door een foto simpel te houden kun je de focus op de kern leggen. Dit leidt tot een beter resultaat dan wanneer een foto overladen wordt met elementen die geen toegevoegde waarde hebben. Een foto kan dus juist aan zeggingskracht winnen door je te beperken.

De bij dit artikel afgebeelde foto is gemaakt door Frans Schrijver. Frans fotografeerde een bunker uit de tweede wereldoorlog bij Le Hourdel, in het noordwesten van Frankrijk. Hier mondt de Somme uit in Het Kanaal. De streek heeft veel schilders inspiratie gegeven, o.a. Seurat en Degas. Frans gebruikte bij het fotograferen 2 grijsfilters en een sluitertijd van 9 minuten om alle beweging uit het water te krijgen.

In maart 2016 zullen onze fotovrienden van The South Skye Camera Club onze ‘less is more’ foto’s gaan jureren. Ook zullen wij in die maand een inzending van hen jureren. Om geen invloed op het jureren te laten plaatsvinden, zullen de foto’s van dit thema pas in maart op onze website staan.