Fotogroep Goirle: een fotoclub (vereniging) uit Midden Brabant

Actueel nieuws

Fotogroep Goirle en de vier elementen.

2018-10-31    door: May van den Heuvel

De leden van Fotogroep Goirle presenteerden deze maand hun foto’ s van het thema ‘de vier elementen’ , te weten: aarde, water, vuur en lucht. De foto bij dit artikel is gemaakt door Marianne Schrijver Lievense.

Marianne: “Deze vier elementen zijn de vier oerprincipes waaruit alles is opgebouwd. Het zijn de bestanddelen van de ons omringende werkelijkheid, van de natuur, waar wij ook deel van uitmaken. Leuk dat er veel verschillende manieren waren om dit onderwerp in beeld te brengen. Sommigen hadden vier aparte foto’s, maar er waren ook fotografen die deze 4 elementen zelfs in één totaalbeeld presenteerden. Een van mijn foto’s van dit thema was het beeld van de Strokkur in IJsland. Deze geiser ligt in het warme bronnengebied Geysir, ten noordoosten van Reijkjavik. Dit gebied werd zo’n 1.000 jaar geleden actief. Tegenwoordig is de Strokkur de indrukwekkendste en grootste actieve geiser die vanuit zijn helderblauwe poel een 15-30 m. hoge waterzuil omhoog spuit.”

Onlangs vernamen we ook de uitslag van de Benevisie fotowedstrijd. De Benevisie wedstrijd is een fotowedstrijd met deelnemers uit Brabant en Vlaanderen. Ook dit jaar was Fotogroep Goirle weer succesvol. May van den Heuvel behaalde de eerste prijs in de categorie ‘kleur’. Daarnaast waren er acceptaties voor de tentoonstelling met foto’s van John Veeke, Erik Verstegen, Piet Kuijten, Frans Schrijver en May van den Heuvel. De jury zal op 10 november de foto’ s bespreken in Theater ‘ De Leest’ in Waalwijk. In datzelfde weekend worden alle prijswinnende en geaccepteerde foto’s daar tentoongesteld.

May van den Heuvel.
 


Fotogroep Goirle - Foto van de week

2018-10-31    door: Fotogroep Goirle

“Mamma Mia! -Here We Go Again-”

Tijdens mijn vakantie, in dorpje Molyvos op het eiland Lesvos, Griekenland, kwam ik een “oude” bekende tegen. Zij, Francisca, is een Nederlandse die al meer dan 15 jaar geleden haar hart verloren had aan een andere “oude” bekende van mij, Manolis. Manolis is geboren en getogen in het dorpje Molyvos en is vooral bekend om zijn goede danskunsten. Maar sinds hij Francisca ontmoet had woont hij samen met haar in Utrecht en geeft hij les in Grieksdansen in verschillende steden in Nederland. Ieder jaar komen ze met hun kinderen 6 weken op vakantie in het dorp.

Tijdens het bijkletsen en borrelen vertelde ze mij een nieuwtje: Ze gaan trouwen en ze stelde het zeer op prijs als ik ook naar hun bruiloft zou komen. Ik was uiteraard zeer aangenaam verrast met deze uitnodiging. Maar, ik had ook wel gelijk zoiets van, als dat maar in mijn overvolle agenda past… Dus vroeg ik maar gelijk even wanneer en waar de bruiloft zou plaatsvinden. Haar antwoord was heel kort: over 1 week en hier in Molyvos! Nou dat zou mooi uitkomen, want dan zouden wij daar ook nog op vakantie zijn. Maar ze ging verder: en er is een “Meet & Greet” de avond voorafgaand aan de bruiloft en ook nog een feest de dag na de bruiloft.

Het werd een sprookjes huwelijk die een sfeer van de film “Mamma Mia!” uitstraalde. Ik zal u de 1500 foto’s die ik tijdens die drie dagen gemaakt heb besparen, maar deze foto wilde ik u niet onthouden. De bruid werd van haar huis, per ezel, naar het stadhuis vervoerd, waar de bruidegom haar op stond te wachten.

Ron Zuidgeest
 


Fotogroep Goirle - Foto van de week

2018-10-24    door: Fotogroep Goirle

Op zee

Bij deze foto heb ik er bewust voor gekozen deze om te zetten naar zwart-wit. Door alle kleur uit het beeld te halen ontstaat een rustig beeld, wat prettig is om naar te kijken. Het brengt je terug naar de essentie. De bergen aan de linkerkant, de pier vanaf de rechterzijde en een klein bootje ongeveer in het midden zorgen voor een goede en evenwichtige verdeling in het beeld. Tel daar bij op de rimpeling in het water en wat zeemist en je hebt een beeld wat naar mijn gevoel klopt. Soms heb je meer niet nodig…. Ik hoop dat u het met mij eens bent!

Mariëlle Wols.
 


1ste prijs Benevisie voor May van den Heuvel

2018-10-12    door: Fotogroep Goirle

May van den Heuvel heeft de 1ste prijs gewonnen bij de wedstrijd Benevisie in de categorie kleur. Benevisie is een wedstrijd voor leden van de afdeling West Noord Brabant samen met leden van fotobond afdeling Antwerpen. Van zowel de Belgische als de Nederlandse foto's werden er 75, in totaal 150, geaccepteerd voor de tentoonstelling in Waalwijk.

Van onze vereniging werden naast de foto van May van den Heuvel nog vijf foto's geaccepteerd. Deze zijn van Frans Schrijver, Erik Verstegen, John Veeke, Piet Kuijten en nogmaals een foto van May van den Heuvel. Met dit resultaat zijn wij als fotogroep zeer tevreden.

De Prijsuitreiking/Opening van de Benevisie is op zaterdag 10 november 2018 om 16.00 uur in Huis van Waalwijk, Raadhuisplein 2 in Waalwijk. Aansluitend is de tentoonstelling te bezoeken tot 18.00 uur. De expositie is ook nog te bezoeken op zondag 11 november 2018 van 11.00 tot 18.00 uur.

Bekijk naast de prijswinnaars ook onze gehele inzending in het album Benevisie 2018 onder PORTFOLIO / WEDSTRIJDEN.
 


Fotogroep Goirle - Foto van de week

2018-10-03    door: Fotogroep Goirle

Afgelopen voorjaar hebben wij met de Fotogroep Goirle een fotosafari gemaakt naar Luik. Een van de doelen was een bezoek aan het futuristische station Guillemins. Van afstand is al te zien dat het van de hand is van de Spaanse architect Santiago Calatrava. Calatrava kenmerkt zich veelal door het ontwerpen van witte gebouwen en het gebruik van gebogen lijnen. Hierdoor krijgen zijn creaties een speelse indruk. Bij deze foto lijkt het moderne witte station de oude stad te willen overkappen.

Fred de Koning
 


Fotogroep Goirle bracht de Piushaven in beeld.

2018-09-26    door: May van den Heuvel

Tijdens onze eerste bijeenkomst na de zomervakantie hebben de leden van Fotogroep Goirle de foto’s getoond die zij in willen sturen voor de Benevisie wedstrijd. Dit is een wedstrijd waaraan Vlaamse en Brabantse fotografen kunnen deelnemen. Iedere deelnemer kan twee foto’s insturen in de categorie kleur en twee foto’s in de categorie monochroom. Diverse leden toonden fraai werk, dat hopelijk ook in de smaak zal vallen bij de Belgische juryleden. Ook werden foto’s gepresenteerd die ingezonden gaan worden voor de wedstrijd Foto Individueel, een landelijke wedstrijd van de Fotobond Nederland.

De tweede bijeenkomst was het vervolg op een gezamenlijke activiteit van onze groep, die in juni plaatsgevonden heeft. Wij hebben toen in de vroege avond gefotografeerd in het gebied van de Piushaven, een levendig stukje Tilburg. Iedere deelnemer kon tijdens de bijeenkomst maximaal drie foto’s tonen, die om beurten door één van de groepsleden besproken werden. Mooi is dan te constateren dat de ene fotograaf vooral vlakken en lijnen in beeld had proberen te brengen, terwijl een ander vooral de focus op de mensen gericht had. Fijn ook om te zien dat er ondanks het korte uitstapje veel en mooi werk gemaakt was. De foto bij dit artikel is gemaakt door John Veeke. John liet drie fraaie kleurrijke sfeerbeelden van het havengebied zien. Iedere foto gaf een goede impressie van het havengebied en was prima van compositie. Zowel de voor- als achtergrond in de foto’s waren zorgvuldig gekozen en gaven de foto’s diepte.

May van den Heuvel
 


Fotogroep Goirle - Foto van de week

2018-09-26    door: Fotogroep Goirle

De Glazenwasser

Het was weer hard nodig dat onze serre gewassen werd. Door de noeste arbeid van de glazenwasser is het weer mogelijk het licht goed binnen te krijgen. Fotografie is schrijven met licht. Het beroep van de glazenwasser wordt hier door het licht goed belicht.

Rita van den Bout
 


Fotogroep Goirle - Foto van de week

2018-09-19    door: Fotogroep Goirle

Ik ga minimaal één keer per jaar naar het Griekse dorp Molyvos op het eiland Lesvos op vakantie. Ik ken in het dorp, mede doordat ik daar zelf een paar jaar gewoond heb, veel mensen. Voorafgaand aan mijn vakantie had ik met een van de bewoners contact over mijn fotografie hobby. De persoon in kwestie Marilena, gaf aan dat zij het leuk zou vinden om een keer door mij op de foto te worden gezet. Hoewel dat tegen mijn vakantieprincipes is, hadden we al gelijk een datum geprikt wanneer we de fotoshoot zouden gaan doen. Maar voordat ik op vakantie zou gaan werd ik benaderd door een ondernemer uit het dorpje, Malene. Malene ontwerpt en verkoopt (vintage look) kleding. Zij zou graag foto’s willen hebben van de jurken die zij zelf maakt. Ik vertelde haar over de afspraak die ik met Marilena had gemaakt voor een fotoshoot en dat we beide wensen wellicht zouden kunnen combineren. Dat vond ze wel een strak plan. Zij wist wel iemand die de visagie zou kunnen verzorgen. Nana van de lokale schoonheidssalon / kapsalon zou dit uitstekend kunnen doen.

Tijdens een van de eerste dagen dat ik daar op vakantie was, ben ik even bij Malene langs gegaan om e.e.a. over de fotoshoot door te praten. Ze vroeg toen of een kennis van haar, die in fotografie geïnteresseerd is, bij de shoot aanwezig mocht zijn. Dat vond ik uiteraard geen probleem en dan had ik ook gelijk een assistent die mij met de belichting zou kunnen helpen. En terwijl we nog een beetje over de voorbereidingen voor de fotoshoot aan het kletsen waren, kwam er een klant haar winkel binnen lopen met een uitgesproken vintage uiterlijk. Ik dacht gelijk die zouden we tijdens de shoot ook als model kunnen gebruiken. Ik heb haar toen aangesproken en gevraagd of ze tijdens haar vakantie als model aan onze fotoshoot mee zou willen werken. Dat vond ze wel heel erg leuk.

Wat begon als een afspraakje met een kennis voor het maken van een paar foto’s, draaide uiteindelijk uit op een fotoshoot met een team van 6 personen uit 4 verschillende landen: Modellen: Μαριλένα Βουργουτζή en Laura Oline Ganzler Fotograaf : Ron Zuidgeest Haar & visagie: Nana Vamvoukou Styliste: Malene Bach Limnaiou (Botek) Assistent: Philippe Bosman op foto: Marilena Vourioutzi

Ron Zuidgeest.
 


Fotogroep Goirle - Foto van de week

2018-09-12    door: Fotogroep Goirle

Bedelaar in Savona

Er zijn tijdens mijn foto-uitstapjes wel eens momenten waarop ik me wat ongemakkelijk voel. Deze bedelaar in Savona was voor mij een perfect aandachtspunt in een foto van een fraai steegje. Maar is het wel helemaal koosjer om zo’n man ongevraagd op de foto te zetten? De man liep langzaam naar me toe waarschijnlijk voor geld.

Ik besloot hem toch maar te fotograferen en kocht mijn ongemakkelijke gevoel af met een flinke aalmoes. De bedelaar was hier zeer tevreden mee, dus ik denk wel dat ik de juiste keuze gemaakt had. Toch?

Erik Verstegen.
 


Fotogroep Goirle - Foto van de week

2018-09-04    door: Fotogroep Goirle

Dit is één van de foto’s van een photoshoot met Mitch Desmond Baccini, een student aan de Dance Academy van Fontys. De foto is gemaakt in een betonnen trappenhal. Door Mitch een ineengedoken houding aan te laten nemen, probeerde ik een naargeestige sfeer te creëren. Het zwarte vlak maakt de trappenhal bodemloos , waardoor dit mijns inziens bijdraagt aan die sfeer. Meer foto’s van o.a. Mitch kunt u vinden op de website www.mayvandenheuvel.nl.

May van den Heuvel.
 


Fotogroep Goirle - Foto van de week

2018-08-29    door: Fotogroep Goirle

Deze foto is genomen tijdens het optreden van de derdejaars studenten van de Academy for Circus And Performing Art van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in de Concertzaal van Theaters Tilburg op 22 juni 2018. Hier is Hanne Coeckelberghs in actie aan Straps.

Eigenlijk moet je deze act eerst meermalen zien voordat je je betere foto's kunt maken. Die tijd was mij niet gegund maar omdat ik haar al vaker voor mijn lens had gehad kon ik een beetje inschatten waar ik op kon rekenen. Met deze foto met veel actie als resultaat.

Piet Kuijten
 


Fotogroep Goirle - Foto van de week

2018-08-22    door: Fotogroep Goirle

Futureland is het informatiecentrum op de nieuwe Maasvlakte. Het grote nieuwe havengebied bij Rotterdam is in volle ontwikkeling en je ziet er de meest geavanceerde terminals waar de grote zeeschepen worden geladen en gelost. Vanuit Futureland kun je een rondvaart maken of een trip met de bus. Je kunt je dag afsluiten op een 7 km lang strand. Deze foto is gemaakt tijdens de avondschemering.

Hanneke van Iersel
 


Fotogroep Goirle - Foto van de week

2018-08-15    door: Fotogroep Goirle

De avond valt....

In deze tijd van het jaar gaan veel mensen met vakantie, of ze zijn net terug. Voor velen is dit hét moment om de camera tevoorschijn te halen en plaatjes te schieten. Sommigen houden het bij “kiekjes”, leuk voor in het vakantiealbum en als herinnering voor later. Amateurfotografen hebben af en toe een dilemma. Zeker als je met je gezin op vakantie bent, lukt het niet altijd om uitgebreid de tijd te nemen om een foto te maken, ben je niet altijd op het meest ideale tijdstip van de dag op een locatie en ook al ben je een amateurfotograaf, ook dan maak je foto’s alleen als herinnering en niet met de bedoeling deze bij je fotoclub te tonen.

Deze foto zit er wat mij betreft een beetje tussenin; het is voor mij een herinnering aan een heerlijk diner op een prachtige plek terwijl wij de zee in de zon zagen zakken. Hopelijk is het voor u een prettige foto om naar te kijken en brengt deze ook bij u herinneringen boven aan een heerlijke zomer/zomervakantie………

Mariëlle Wols
 


Fotogroep Goirle - Foto van de week

2018-08-08    door: Fotogroep Goirle

Onderbroekenlol.

Leuk voor je als fotograaf dat de mensen in Palermo hun was voor het huis buiten hangen. Nog leuker wanneer de eigenaar van de was even notitie komt nemen wie er toch zo geïnteresseerd is in haar fris gewassen goed. En het moet gezegd worden, met zo’n hagelwitte was mag je gezien worden.

Erik Verstegen
 


Fotogroep Goirle - Foto van de week

2018-08-01    door: Fotogroep Goirle

Doorkijkje Ciudad de las Artes Y Ciencias in Valencia. Genomen vanaf de erlangs gelegen brug. Deze Ciudad ligt in de drooggelegde bedding van de rivier de Turia, die dwars door Valencia liep. Het is een cultureel centrum bestaande uit een wetenschapsmuseum, een IMAX theater, het grootste aquarium van Europa en het operagebouw. Het cultureel centrum is ontworpen door Santiago Calatrava.

Rita van den Bout
 


Fotogroep Goirle - Foto van de week

2018-07-18    door: Fotogroep Goirle

Vaak wordt ik gegrepen door de schoonheid van architectuur. De lijnen, contouren, structuren en materialen van gebouwen fascineren mij. Soms denk ik zelfs dat gebouwen speciaal voor fotografen zijn ontworpen.

Zo fascineerde mij ook dit elegante gebouw in New York aan het Bryant Park. De gladde gebogen gevel is in zijn geheel bekleed met witte travertijn dat wordt onderbroken door een regelmatig patroon van zwarte rechthoekige vensters. Het futuristisch aandoende gebouw staat in schril contrast met de rechte en klassiekere gevel van het naastgelegen gebouw.

Fred de Koning
 


Fotogroep Goirle - Foto van de week

2018-07-11    door: Fotogroep Goirle

De natuur is altijd fraai om de fotograferen, deze keer een pluisje, eigenlijk een hoofdje met rijpe vruchtjes die later uitwaaieren. Hier zijn al meerdere vruchtpluisjes afgewaaid. De foto is met een 90 mm macrolens genomen en met Nik effex pro zwart wit gemaakt met uitzondering van het midden waar nog wat van de oorspronkelijke kleur in zit.

Geert Brekelmans
 


Fotogroep Goirle - Foto van de week

2018-07-04    door: Fotogroep Goirle

Werkstress

Als amateurfotograaf vind ik het leuk te fotograferen in oude leegstaande en vervallen gebouwen. Deze tak van fotograferen staat bekend als urban exploration of ook wel urbex. De charme is dat er in de gebouwen nog sporen van mensen zichtbaar zijn, maar dat de natuur steeds meer zijn vat gaat krijgen op de achtergelaten spullen. Je komt van alles tegen op zo’n fototocht.

Dit keer kwam ik een oud kantoor tegen dat vol stond met oude spullen. Ik zette mijn camera op statief en speelde zelf voor model door de sluiter pas na 10 seconden te laten af gaan. Het resultaat is deze foto, waarin ik het thema “werkstress” verbeeld.

Erik Verstegen
 


Fotogroep Goirle fotografeerde met een kader.

2018-06-27    door: May van den Heuvel

Het laatste verplichte thema van Fotogroep Goirle voor de zomervakantie was ‘fotograferen met een kader’. De bedoeling was om het onderwerp strak in te kaderen, overbodige informatie weg te laten en vooral te letten op patronen en vormen. Tijdens de bespreking was er heel wat discussie of de maker hierin wel of niet geslaagd was. Dit thema leverde weer mooie foto’s op die u kunt bekijken op onze website.

Eerder deze maand hebben we gezamenlijk gefotografeerd rondom de Piushaven. De laatste jaren is dit een levendig gebied geworden met diverse eetgelegenheden, cafeetjes en fraaie nieuwbouw. Ook vanwege het mooie weer konden we terugzien op een geslaagde foto-avond, die afgesloten werd bij Burgemeester Jansen. De foto bij dit artikel is gemaakt door Hanneke van Iersel. Hanneke: “ Tijdens de zomeravond wandeling met de fotogroep Goirle hebben we rondgedwaald in het Piushaven gebied. Bij het fotograferen had ik het thema kader in mijn hoofd en heb daarbij steeds gekeken naar details binnen het grotere geheel. Zo ook bij deze kano die aangemeerd lag aan een steiger.”

In september staat onze volgende clubavond gepland, maar de komende tijd kunt u nog steeds ‘De Foto van de Week’ in Het Goirles Belang terugvinden. Fotogroep Goirle wenst alle Goirlenaren een fijne zomervakantie.

May van den Heuvel.
 


Fotogroep Goirle - Foto van de week

2018-06-27    door: Fotogroep Goirle

Kwallen. gefotografeerd door acrylaat. Plaats: Oceanogràfic Valencia. Het grootste aquarium van Europa.

Rita van den Bout
 


Fotogroep Goirle - Foto van de week

2018-06-20    door: Fotogroep Goirle

Als je jezelf als fotograaf wilt verbeteren, zal je af en toe je grenzen moeten opzoeken en buiten je comfortzone stappen. Je kunt dit doen door een ander type foto’s te maken dan je meestal doet, of je probeert iets volledig nieuws. Er zijn regelmatig bepaalde trends in de fotografie die ineens populair zijn en waarvan je dan veel foto’s online of in tijdschriften ziet.

Het fotograferen van druppels is een van die trends. Op het eerste oog denkt u misschien: “Wat is daar nu aan?” Maar het is moeilijker dan gedacht want er moet op veel zaken worden gelet. Zo moet je een juiste opstelling maken, goed letten op o.a. compositie en belichting en vooral de scherpstelling is cruciaal. Maar het eindresultaat levert soms verrassende plaatjes, zoals deze. Ik hoop dat u dat met mij eens bent.

Marielle Wols
 


Fotogroep Goirle - Foto van de week

2018-06-06    door: Fotogroep Goirle

Reflectie foto met een lange sluitertijd en een bewegende achtergrondverlichting.

Daardoor krijg je een mooi effect van het golvende licht, gereflecteerd in een spiegel waar de glazen bol op lag. Zo komen de strepen licht overal in de foto terug, hetgeen een fraai en enigszins vervreemdend effect geeft. Uiteraard staat de camera op een statief, de sluitertijd is ongeveer 4 seconden bij een diafragma waarde F22 met 100 iso, zodat de foto ruisvrij is.

Geert Brekelmans.
 


Fotogroep Goirle - Foto van de week

2018-05-30    door: Fotogroep Goirle

Hongkong – Hollywood Road

Hongkong is sinds 1997 een speciale administratieve regio (SAR) van China, gelegen op 263 eilanden. Deze stadstaat kent een eigen grondwet, onafhankelijke rechtspraak en een volledig vrije pers. In tegenstelling tot het vasteland van China spreekt men in Hongkong geen Mandarijn maar Kantonees. Vóór de overdracht van soevereiniteit aan China in 1997, maakte Hongkong als kolonie voor bijna 150 jaar onderdeel uit van het Britse rijk. Tegenwoordig staat de stad bekend als toonaangevend financieel centrum in Oost-Azië, met de aanwezigheid van een groot aantal lokale en internationale banken uit de hele wereld.

De drukte van de 7 miljoen inwoners van de stad is altijd dichtbij. Zo ook de torenhoge flats en kantoorgebouwen.

In deze foto is geprobeerd om het ene flatgebouw in het andere te laten opgaan. Tevens is getracht om een kleine strook lucht tussen de gebouwen weer te geven. Bewust is hier gekozen voor een zwart-wit foto om de grauwe omgeving nog meer te accentueren.

Frans Schrijver.
 


Fotogroep Goirle - De zeiltocht van Fred de Koning naar Antarctica.

2018-05-23    door: Fotogroep Goirle

“Geen plek ter wereld waar je je als mens zo klein waant en waar slechts stille bewondering past. Diep, heel diep buig ik mijn hoofd voor – zoals wordt gezegd – het laatste continent”.

Afgelopen winter was het zo ver. Na ruim een jaar van gespannen afwachten vertrokken wij (mijn zoon en ik) maar het zuidelijkste puntje van Argentinië (‘El fin del mundo’) om daar op de Bark Europa naar Antarctica te stappen. De Bark Europa is een driemaster uit 1911. Door de bemanning ook wel respectvol de ‘Grande Dame’ genoemd. Vijftien bemanningsleden met hulp van 40 passagiers en 1250 m2 zeil moesten ons over de Drake Passage naar het vastenland van Antarctica brengen. Voorwaar een opgave en een uitdaging met een gemiddelde windkracht van 8-10 Bft en 9m hoge golven. Maar als eenmaal Antarctica uit de nevel aan de horizon opdoemt, klinken massaal de oh’s en ah’s van het dek op en zijn al onze ontberingen van de overtocht op slag vergeten. Kippenvel, tranen in de ogen.

De schoonheid van Antarctica beschrijven is lastig. Bij het zien van deze pure schoonheid kom je niet zo snel uit je woorden. Woorden als adembenemend, oneindig, paradijselijk, majestueus schieten te kort. Zelfs de grote ontdekkingsreiziger Ernest Shackleton komt er in zijn The heart of Antarctica niet uit. “Een fabelachtige, wonderschone plek, anders dan waar dan ook ter wereld die ik niet kan beschrijven. Je krijgt hier het gevoel van pure eenzaamheid zonder grenzen”.

We varen tien dagen langs de bergen en gletsjers van het Pininsula eiland. Met zodiacs maken we tochten langs immens hoge, mysterieuze sneeuwwitte en azuurblauwe ijsbergen. Een waar openlucht museum van ‘beeldende ijskunst’. We maken trackings over oneindige gletsjers. Goed geïnstrueerd door de gidsen, want er wordt zeer respectvol met dit nagenoeg ongerepte continent omgegaan. Voor en na een landing worden schoenen en laarzen gedesinfecteerd en de eerste keer moeten zelfs kleding, rugzakken en fototassen worden gestofzuigd opdat geen vreemde stoffen, zaden en ziektekiemen het vastenland bereiken. Op vijf meter afstand van de vele duizenden pinguïns en pelsrobben blijven en vooral niet de ‘pinguïnsnelwegen’ gebruiken. Niet op de (korst)mossen lopen en niets achterlaten. Eenmaal op een top werd verzocht een ‘verplichte’ stilte in acht te nemen om Antarctica op ons in te laten werken. Zitten en zwijgen, ook geen klikkende camera’s! En dan plots spuitende fonteinen in het zonlicht beneden ons op zee. Een school bultruggen trekt voorbij op zoek naar hun dagelijkse portie krill en kleine visjes.

’s Avonds eenmaal terug aan boord worden de zeilen gestreken, zodiacs aan boord gehesen en zoekt eenieder de warme beschutting op van de deklounge of de hut. De zon zakt achter de bergen en de kleur van de ijskoude lucht verschuift van geel/oranje naar roze/lila. Zelfs een grote doos met honderd Caran d'Ache kleurpotloden is nog niet toereikend om deze kleurschakering op papier te krijgen. En dan licht langzaam een glasheldere sterrenhemel op met een fonkelende Melkweg zoals we die in onze - door strooilicht vervuilde - nachten nauwelijks meer kennen.

Na tien dagen ontwaken wij uit deze ijselijk mooie droom. We zien wel wat tegen de terugreis op. Weer aanmerend in ‘El fin del mundo’ weet ik wel dat ik dit niet het einde van de wereld wil noemen. Het einde van de wereld daar komen wij – de bevoorrechten – namelijk net vandaan.

Fred de Koning.
 


Fotogroep Goirle - Foto van de week

2018-05-23    door: Fotogroep Goirle

Wij zijn met onze Fotoclub “Fotogroep Goirle” een weekeinde op bezoek geweest in Luik om foto’s te nemen. Op zaterdag hebben we een viertal Urban-locaties bezocht. Zondag zijn we foto’s gaan nemen op het schitterende station van Luik welk ontworpen is door de zeer beroemde Spaanse architect Santiago Calatrava. Hij heeft in Nederland de Calatravabruggen over de Hoofdvaart in Haarlemmermeer ontworpen. Zijn ontwerpen zijn meestal zeer mooie, ingewikkelde constructies. Een aantal van zijn ontwerpen hebben te leiden aan roestvorming omdat ze wel heel moeilijk te onderhouden zijn. Hierdoor wordt men opgezadeld met extra onderhoudskosten die behoorlijk hoog kunnen oplopen.

Het was moeilijk kiezen om één foto van dat weekeinde te tonen. Mijn keuze viel op het station in Luik, met name een deel van de constructie van het schitterende dak, met veel staal en glas. Ik zag er een stengel met een blad in. Dat deel heb ik zoveel mogelijk geïsoleerd in beeld gebracht. Ik koos mijn standpunt tegen de onderkant van een steunpunt. Hierdoor kreeg ik een mooie invoerende lijn, van de “stengel”. Met mijn camera draaide ik zolang totdat ik het “blad” helemaal in beeld had waarbij het eindpunt van het blad in de rechter benedenhoek terecht kwam.

Als je de foto ziet kun je in eerste instantie niet inschatten hoe groot deze constructie in werkelijkheid is. Je hebt geen referentie. Het eindpunt van het blad in de rechter benedenhoek is eigenlijk een zelfde steunpunt als waar de stengel begint. De overspanning is misschien wel 150 tot 200 meter. Mijn bedoeling was echter om de “stengel met blad” goed in beeld te brengen. En of ik daar in geslaagd ben is aan de kijker.

Piet Kuijten.
 


Expositie van Fotogroep Goirle in De Goirlese Bibliotheek.

2018-05-16    door: May van den Heuvel

Momenteel kunt u bij een bezoek aan de Goirlese Bibliotheek een fotoserie van Fotogroep Goirle bekijken. Van ieder lid van de fotogroep hangt er één foto die gemaakt is voor het thema ‘een foto naar voorbeeld van het werk van Stephan Vanfleteren’. Vanfleteren is een Belgische fotograaf, vooral bekend vanwege zijn sobere, karaktervolle zwart-wit portretten. Vandaar ook dat we voor de expositie gekozen hebben voor een portrettenreeks, monochroom geprint.

De foto bij dit artikel is gemaakt door Jeroen van den Berg. Jeroen: “Ik vind het altijd een uitdaging om emoties vast te leggen in mijn foto's. Bij deze foto zie je mijn zoon in een emotie waar iedereen wel een gevoel bij kan hebben. Ik heb getracht hierin de stijl van Stefan Vanfleteren te volgen. Dit was immers het doel dat we onszelf hadden gesteld bij de thema opdracht van Fotogroep Goirle in april.” De foto is, net zoals het werk van Vanfleteren, gemaakt bij natuurlijk licht en waarbij de gezichtsuitdrukking pakkend is.

Bij de expositie ligt één van de fotoboeken van Stephan Vanfleteren. Dit boek kunt u uiteraard ook inkijken, maar het kan pas na afloop van de expositie weer uitgeleend worden. Ook nodigen wij u uit om een reactie te schrijven in het schrift dat op de tafel bij het boek ligt.

De geëxposeerde foto’s blijven hangen tot eind juni.

May van den Heuvel.
 


Expositie in Goirlese Bibliotheek

2018-05-16    door: Fotogroep Goirle

Tot einde juni heeft Fotogroep Goirle een serie portretfoto's in de Goirlese Bibliotheek hangen. Graag nodigen wij u uit een kijkje te nemen.

Wij vinden het fijn indien u in het schrift dat bij de foto's ligt een reactie zou willen schrijven.

Bekijk het album... Dat wordt op het moment door onze leden gevuld. Daarom is het nog niet volledig gevuld.

(foto: Piet Kuijten)
 


Fotogroep Goirle - Foto van de week

2018-05-16    door: Fotogroep Goirle

Een beetje van mij en een beetje van photoshop.

Deze wat surrealistisch aandoende foto is gemaakt op het station van Luik. Het betreft een bouwwerk van de Spaanse architect Santiago Calatrava. Vooral als de zon schijnt is dit station werkelijk prachtig, met een prachtig lijnenspel, niet alleen van het bouwwerk zelf maar ook van zijn schaduwen.

De ruimte links van de foto was wat rommelig. Deze heb ik digitaal uit de foto geknipt en vervangen door een zonsondergang die ik tijdens een cruise had gemaakt. Dat de kleuren van de 2 verschillende foto’s niet overeen komen valt niet op, doordat ik de foto zwart/wit heb gemaakt. Op het laatst heb ik nog vignettering (=schaduwwerking in de hoeken) aangebracht.

Erik Verstegen
 


Fotogroep Goirle - Foto van de week

2018-05-09    door: Fotogroep Goirle

Deze foto heb ik genomen tijdens de fotoshoot met Laudicia Hofman voor het thema sport. Laudicia zit op fitness en doet naast de oefeningen in de sportschool ook regelmatig haar oefeningen in de buitenlucht.

Deze foto heb ik gemaakt tijdens het hardlopen. Ik heb hierbij gebruik gemaakt van een high speed flitser, die ik remote aanstuur. Door gebruik te maken van een lange sluitertijd krijg je beweging in de foto. Het flitslicht zorgt ervoor dat het onderwerp wordt bevroren.

Laudicia is ook finaliste voor Miss Beauty Noord-Brabant en hoopt na 22 april door te mogen gaan voor Miss Beauty Nederland.

Ron Zuidgeest
 


Fotogroep Goirle - Foto van de week

2018-05-02    door: Fotogroep Goirle

In het weekend van 20 april vond in Tilburg het Roadburn festival plaats.

Hun website vermeldt: Holland’s very own Roadburn Festival has become Europe‘s leading underground festival for psychedelic, avant-garde, doom or any other variation of leftfield sonic pleasures that push the boundaries of music.

Tilburg wordt tijdens dit festival overspoelt door mensen afkomstig uit de hele wereld, meestal gekleed in het zwart, vaak met tatoeages, lange haren, baarden en piercings. De foto is een portret van de frontman van de uit New Orleans afkomstige metalband Crowbar. Luister naar de band en vergeet niet je oordoppen in te doen.

May van den Heuvel
 


Fotogroep Goirle - Foto van de week

2018-04-25    door: Fotogroep Goirle

De eerste warme dagen van 2018. Iedereen probeerde de eerste zonnestralen te vangen. De plaats waar dat werd gedaan deed er soms niet toe. Zo ook bij deze man op de trappen van het station van Luik. Of zou hij de tijd aan het doden zijn, of op een vriend of vriendin wachten, of helaas de trein hebben gemist. Wie zal het zeggen, in ieder geval maakt hij goed gebruik van de omstandigheden. Gewoon even relaxend, muziek in zijn oren en zich koesterend in de eerste lentezon van het jaar.

Fred de Koning
 


Fotogroep Goirle op fotosafari.

2018-04-25    door: Fotogroep Goirle

Op 14 en 15 april zijn de leden van Fotogroep Goirle een weekend naar Luik en Seraing geweest, om gezamenlijk de mooie hobby van de fotografie te beoefenen. Op zaterdag werden o.l.v. een locale gids vier urbex locaties bezocht: een vervallen mijn, een militair complex, een ijzergieterij en een verlaten staalfabriek. Het bleek een drukke dag te worden, met veel klim- en klauterwerk. Oplettendheid was geboden vanwege bijvoorbeeld prikkeldraad, keldergaten, loshangende dakplaten en kapotte, instabiele trappen. Uiteraard is goede kleding en goed schoeisel dan onontbeerlijk. Op zondag hebben we een bezoek gebracht aan het prachtige station van Luik, een bouwwerk van de Spaanse architect Santiago Calatrava. Dit extravagante treinstation is als een speeltuin voor iedere fotograaf. Een locatie met schitterend lijnenspel en fraaie schaduwwerking. Ook het mooie weer zorgde er voor dat het een geslaagd weekend geworden is.

Begin april kwam fotogroep FC Optiek bij ons op bezoek. Een aantal leden van Optiek toonde fraai fotowerk en voor alle leden van Fotogroep Goirle was dit een zeer geslaagde avond. Dank aan FC Optiek.

Het fotothema van deze maand was sport. Diverse sporten passeerden de revue: wielrennen, hardlopen, survival running, sport voor mensen met een beperking en de klimsport. De foto bij dit artikel is gemaakt door Jeroen van den Berg. Jeroen: “ Op 7 april maakte ik deze foto bij de Strong Viking Obstacle Run. Dit keer de Mud Edition. De deelnemers leggen hier 7, 13 of 19 kilometer af over een parcours met allerlei obstakels. Deze nagenoeg verticale muur van zo'n 3,5 meter hoog was er een van. Dit is topsport! Respect voor deze atleten!”

De foto’s van dit thema en veel meer andere foto’s kunt u bekijken op onze website www.fotogroepgoirle.nl.

May van den Heuvel.
 


Fotogroep Goirle - Foto van de week

2018-04-18    door: Fotogroep Goirle

Valencia. Palau de les Arts Reina Sofía. Het operahuis gelegen in de drooggelegde rivierbedding van de Turia.

Rita van den Bout.
 


Fotogroep Goirle - Foto van de week

2018-04-11    door: Fotogroep Goirle

Maori-man

Wie aan Nieuw-Zeeland denkt, denkt aan geisers, modderpoelen en de bekende haka, een oorlogsdans. Het zijn de toeristische bestemmingen van Nieuw-Zeeland.

Deze foto is gemaakt in Whakarewarewa Village. In dit dorp wonen de Maori’s. Zij laten de bezoekers zien hoe zij leven en gebruikmaken van de geothermische activiteiten in de bodem. Zo gebruiken zij de hangi, een oven in de grond, waarin zij, gebruik makend van de ondergrondse warmte, hun eten bereiden. Uiteraard hebben zij tijdens ons bezoek de haka laten zien. Indrukwekkend waren hun gelaatsuitdrukkingen.

Marianne Schrijver - Lievense
 


Fotogroep Goirle - Foto van de week

2018-04-04    door: Fotogroep Goirle

Een mot, gefotografeerd in een vlindertuin bij Malaga. Overdag zijn deze dieren makkelijk te fotograferen, omdat het nachtdieren zijn en lekker stil blijven zitten. De foto is gemaakt met een 18-135 mm zoomlens uit de hand.

Geert Brekelmans
 


Fotogroep Goirle – een vrij thema

2018-03-28    door: May van den Heuvel

In de eerste week van maart hebben we weer een fotoserie van onze zusterclub van Skye gejureerd. Altijd weer een hele klus. Immers, elk lid heeft een bepaalde visie op een foto en uit alle meningen moet weer een algemeen oordeel gedestilleerd worden, dat ook nog eens vertaald moet worden in het Engels. Jeroen van den Berg heeft dit jaar het verslag aangeleverd, waarvoor hartelijk dank. Onze Schotse fotovrienden hebben ook weer een fotoserie van ons gejureerd en ons een uitgebreid juryrapport toegezonden. Het is altijd weer leuk om te ervaren hoe anderen over je foto’s oordelen en het is natuurlijk leuk dat Fotogroep Goirle ook aan de andere kant van de Noordzee bekend is. Onze inzending en het commentaar van de Schotten kunt u bekijken in het album South Skye Camera Club 2018.

Het maandelijkse fotothema van deze maand was weer vrij, d.w.z. ieder lid kon weer maximaal drie foto’s presenteren met een eigen gekozen thema. De foto bij dit artikel is gemaakt door Ron Zuidgeest.

Ron vertelt: “Op 11 maart van dit jaar had ik met een aantal modellen en fotografen afgesproken op de Ginkelse Heide voor een heide photo shoot-event. Ondanks de vele koude dagen eraan voorafgaand, waren we blij verrast door de temperatuur van die dag. Het enige wat parten speelde was de harde wind. Het model (Elise Kessels) op de foto had zich voor de gelegenheid in een prachtige witte jurk uitgedost met daarbij een paar hoorns als haardecoratie. Door gebruik te maken van een remote rapportageflitser kon ik zo het model mooi uitlichten en losmaken van de omgeving. Het voordeel daarbij is dat je later niet te veel in photoshop hoeft na te bewerken en het geeft een beetje een surrealistisch beeld. Een ander bijkomend voordeel is dat bij deze harde wind je het model en daarbij vooral de haren kan bevriezen. In photoshop heb ik later twee dingen gedaan: de lucht een beetje aangezet waardoor er een dramatischer effect aan de foto gegeven wordt en ik heb de (saaie bruine) heide de dezelfde kleur gegeven als het haar van het model.”

De foto’s van Ron en de andere leden van Fotogroep Goirle kunt u ook bekijken in het album: Vrij Thema maart 2018.

May van den Heuvel.
 


Fotogroep Goirle - Foto van de week

2018-03-28    door: Fotogroep Goirle

Alles is anders.

Tijdens mijn vakantie maakte ik vooraan in de bus deze hartverwarmende foto. Terwijl een groepje van 3 tieners een poster omhoog houdt met hierop schrijnende taferelen van hongerende mensen haalt een vierde persoon geld op, kennelijk ten behoeve van het goede doel. Het mooie van de foto vond ik dat de jeugd van het land van mijn vakantie het zelf ook niet zo breed heeft. Des te mooier dat deze tieners begaan waren met degenen die het nog slechter hebben dan zij…

De domper kwam toen de gids me uitlegde dat het vrijwel 100% zeker was dat de tieners hun eigen goede doel (lees: eigen portemonnee) aan het spekken waren. Hmmm, beetje jammer.

Erik Verstegen
 


Fotogroep Goirle - Foto van de week

2018-03-14    door: Fotogroep Goirle

Een tijd geleden liet ik al weten een groot liefhebber van landschap- en reisfotografie te zijn. Deze foto maakte ik afgelopen zomer van Ayers Rock. Deze enorme rode rots in het midden van het land (in nationaal Park Kata Tjuta in het Noorderlijk Territorium) is een van de bekendste symbolen van Australië.

Deze reusachtige en imponerende monoliet heeft een omtrek van 3,6 kilometer, is 348 meter hoog en gaat ondergronds bijna vijf kilometer diep door! Vanwege de heilige betekenis voor de Aboriginals kreeg de rots in 1985 de Aboriginalnaam 'Uluru', dat grote rots betekent, terug. Vooral tijdens zonsondergang wanneer de ondergaande zon de rots prachtig kleurt, ziet Uluru er adembenemend uit zoals je op deze foto kunt zien.

Mariëlle Wols
 


Fotogroep Goirle geïnspireerd door Stephan Vanfleteren.

2018-03-06    door: Fotogroep Goirle

Stephan Vanfleteren is een Belgische fotograaf, gespecialiseerd in zwart wit portretten. In 1998 won hij de European Fuji Awards; in 1996, 1998 en 2000 won hij vijf World Press Photo Awards en verschillende Belgische persprijzen. De stijl van Vanfleteren kenmerkt zich door soberheid en karakterfotografie. Hij fotografeert in zwart-wit en laat zoveel mogelijk weg. Het verplichte thema voor de maand februari bij Fotogroep Goirle was het maken van portretten in de geest van Stephan Vanfleteren.

Hoewel er voldoende materiaal van Stephan Vanfleteren op internet te vinden is, is het natuurlijk niet altijd gemakkelijk om je de stijl aan te meten van iemand anders. Allereerst is het belangrijk om je te verdiepen in het werk van Vanfleteren, te onderzoeken wat kenmerkend is in zijn fotografie en natuurlijk op zoek te gaan naar geschikte modellen. Alle leden van Fotogroep Goirle hadden met veel plezier aan deze opdracht gewerkt en de resultaten waren heel mooi.

De foto bij dit artikel is gemaakt door Nico Vromans. Nico toonde ons vier portretten, frontaal gefotografeerd en gepresenteerd in een ovaal kader. Een heel mooie serie, die alleen maar bewondering oogstte. Nico heeft het meisje op de foto gevraagd om aan iets te denken wat ze niet zo leuk vindt en om recht in de lens te kijken. Dit om een foto te krijgen die een pure emotie uitstraalt en het meisje laat zien zoals zij zich op dat moment voelde.

Op onze website www.fotogroepgoirle.nl kunt u de foto’s van dit thema, maar ook van eerdere thema’s bekijken.

In februari hadden we ook John Lommen, gastspreker van de Fotobond, op bezoek. John heeft ons een kijkje gegeven in de fotografie van Rineke Dijkstra en Michael Wolf. Rineke is o.a. bekend door haar strandportretten van adolescenten. Ze is ook winnares van de Hasselblad Award, een prestigieuze prijs in de wereld van de fotografie. Rineke Dijkstra exposeert van 10 maart tot 22 juli 2018 in museum De Pont in Tilburg. Michael Wolf is een Duitse fotograaf die lange tijd in Hong Kong heeft gewoond. Hij maakte o.a. indrukwekkende series van wolkenkrabbers in Hong Kong en van reizigers in de overvolle metrotreinen van Tokyo. Wolf exposeert momenteel in Het Fotomuseum in Den Haag.

Wilt u contact met ons opnemen of reageren op onze foto’s dan kan dat door te mailen naar info@fotogroepgoirle.nl .

May van den Heuvel.
 


Fotogroep Goirle - Foto van de week

2018-03-06    door: Fotogroep Goirle

Havenarbeider in zijn werkplaats

De stad Hongkong is zeer zeker de moeite waard om te bezoeken. Naast de stad met enorme hoge gebouwen, vele, vele mensen en het drukke verkeer, heb je er ook veel prachtige eilandjes. Eén ervan is Cheung Chau Island. De toeristen ontdekken dit eiland steeds meer, maar met de 20.000 inwoners heeft dit eiland charme. Vissersboten varen rond in de haven. De vissers wonen vaak op hun bootjes. De arbeiders werken tussen enorme hoeveelheden oud ijzer, opgeslagen in golfplaten loodsen. Langs de haven en in de straatjes verkoopt de plaatselijke bevolking hun waren. Veel soorten vis, vaak gedroogd, liggen mooi uitgestald. Heerlijke visgerechten kun je in de restaurantjes eten. Restaurantjes met terrasjes vol met plastic meubilair in allerlei kleuren.

Marianne Schrijver - Lievense
 


Zilver voor May van den Heuvel

2018-03-03    door: Fotogroep Goirle

May van den Heuvel behaalde een zilveren certificaat voor deze portretfoto bij de fotowedstrijd 'Online'van de Fotobond Nederland.

Bekijk voor alle inzendingen ons album Foto Online 2018 #1.
 


Fotogroep Goirle - Foto van de week

2018-02-28    door: Fotogroep Goirle

Obidos ligt ten noord westen van Lissabon Portugal. Het is een Middeleeuwse ommuurde stad. De huisjes zijn wit geschilderd met de typische gele en blauwe randen en de rode gebakken dakpannen. Tijdens een wandeling over de muur zie je de kleine patio's bij de huizen, soms op het dak of op straathoogte.

Hanneke van Iersel.
 


Fotogroep Goirle - Foto van de week

2018-02-21    door: Fotogroep Goirle

Deze foto van rode klaver is van afgelopen zomer in Zeeland. Er stond ontzettend veel rode klaver in bloei en ik had onlangs een nieuw objectief gekocht om close-up foto's te kunnen maken. Deze foto is een eerste resultaat geweest met dit objectief waarbij slechts een klein gedeelte van de foto volledig in focus is en naar de randen toe zachter wordt. Het onderwerp wordt hierdoor extra benadrukt. Close-up fotografie is een leuke tak van fotografie waarbij je steeds meer op details gaat letten bij het fotograferen.

John Veeke
 


Fotogroep Goirle - Foto van de week

2018-02-14    door: Fotogroep Goirle

The Storr is een hoogtepunt in het landschap van Skye en de langste aardverschuiving van Groot-Brittannië. Het gebied voor de steile wand wordt the Sanctuary genoemd. Het bestaat uit een aantal rotspilaren van ongewone vorm, overblijfsels van oude aardverschuivingen. Een van de bekendste is de Old Man of Storr. Hiervoor is een stevige klim vereist en zul je in veel gevallen wat regen moeten trotseren. Maar… dan heb je ook wat!

Jeroen van den Berg
 


Fotogroep Goirle - Foto van de week

2018-02-07    door: Fotogroep Goirle

Tijdens een Jazz sessie in Paradox onder leiding van Neil van der Drift speelde trompettist Koen Smits mee in de band van Neil.

Ik heb de laatste tijd veel ervaring opgedaan met het fotograferen van trompettisten. Een foto van Don Tomasino is een aantal weken geleden ook geplaatst in het Goirles Belang. Toen was het oog van de trompettist het belangrijkste in de foto.

Op de foto van Koen Smits heb ik echter de klankbeker van het instrument als uitgangspunt genomen. Alleen de rand scherp en de rest onscherp. Uit deze klankbeker komt immers het belangrijkste… de schitterende noten die geblazen worden.

Piet Kuijten.
 


Fotogroep Goirle begon het kalenderjaar met een vrij thema.

2018-01-31    door: May van den Heuvel

Vier keer per jaar staat er een vrij thema op het programma van Fotogroep Goirle. Zoals gebruikelijk toont elk lid dan maximaal drie bij elkaar behorende foto’s met een zelfgekozen onderwerp. Inmiddels blijkt dat steeds meer leden een eigen ‘handtekening’ aan hun foto’s weten te geven, zowel qua onderwerp als wat betreft technische bewerkingen. Zoekt de één inspiratie in lijnenspel, een ander voelt zich aangetrokken tot natuurfotografie of straatfotografie. Wat techniek betreft zijn er leden die streven naar de perfecte kleuren en gradaties, terwijl anderen opteren voor een ‘rauwe’ presentatie met grote contrasten.

De foto bij dit artikel is gemaakt door Ron Zuidgeest. Ron maakte een foto van een dun schijfje van een kiwi. Hij plaatste zijn flitser achter de kiwi en bracht op deze wijze fraai de textuur van de vrucht met de vele zaadjes in beeld. Deze en andere foto’s van dit thema kunt u op onze website www.fotogroepgoirle.nl terugvinden. Op de website vindt u ook foto’s van andere thema’s, wedstrijdfoto’s en foto’s van ieders portfolio. Tevens kunt u bij een aantal leden doorlinken naar hun persoonlijke website.

Eerder deze maand heeft clublid Erik Verstegen het onderwerp ‘stitchen’ , het aan elkaar maken van een aantal opnamen, verder uitgediept en toonde clublid John Veeke mogelijkheden met ‘dubbele belichting’. Fijn dat eigen clubleden hun fotografische kennis met de anderen delen.

May van den Heuvel.
 


Fotogroep Goirle - Foto van de week

2018-01-31    door: Fotogroep Goirle

De 23e Winterspelen zullen dit jaar gehouden worden in de stad Peyongchang in Zuid-Korea. Nederland vertrekt weer met een mooie delegatie sporters en traditiegetrouw maken onze schaatsers een grote kans op een medaille tijdens de diverse afstanden op de langebaan. Ongetwijfeld zal een groot deel van de inwoners van Goirle net even iets harder juichen als Ireen Wüst een medaille zal weten te bemachtigen. Tijdens de Olympische Winterspelen 2006 in Turijn won ze op haar 19e al goud op de 3000 meter, vervolgens tijdens de Winterspelen 2010 in Vancouver goud op de 1500 meter; bij de spelen in Sotsji in 2014 won ze opnieuw goud op de 3000 meter. Ze is met vier gouden, drie zilveren en één bronzen olympische medaille de succesvolste Nederlandse deelnemer aan Olympische Spelen in de geschiedenis.

Natuurlijk hoop ik, en met mij vast nog veel meer inwoners van Goirle, dat daar tijdens de komende spelen nog meer medailles aan toegevoegd mogen worden. Deze foto maakte ik tijdens de kwalificatiewedstrijden in Heereveen. Ireen, heel veel succes!

Mariëlle Wols
 


Fotogroep Goirle - Foto van de week

2018-01-24    door: Fotogroep Goirle

Wij wandelen vaak in de omgeving van Goirle. Om het stitchen te oefenen heb ik een samengestelde foto van de achterkant van de Sint Jan met het Verpleeghuis gemaakt op 14 01 2018. Helaas was de lucht een beetje (veel) grijs.

Rita van den Bout
 


Fotogroep Goirle - Foto van de week

2018-01-17    door: Fotogroep Goirle

Ober in Trentemoult

Trentemoult is een dorpje ten zuiden van Nantes in Frankrijk. Hier wonen en werken veel kunstenaars. Dit kleurrijke vissersdorpje moet het voornamelijk hebben van dagjesmensen die de vele eet- en drankgelegenheden bezoeken. Deze ober zat even bij te komen van zijn drukke horeca-activiteiten.

Marianne Schrijver-Lievense
 


Fotogroep Goirle - Foto van de week

2018-01-10    door: Fotogroep Goirle

Pissing dog

Heerlijk om met de camera in de hand rond te lopen op zoek naar bijzondere beelden. Dit vond ik zo’n mooi beeld. Qua kleur en compositie.

Nico Vromans
 


Fotogroep Goirle en de stilte

2018-01-03    door: May van den Heuvel

Het fotothema bij Fotogroep Goirle van de maand december was ‘stilte’. Stilte is uiteraard de tegenhanger van geluid, maar hoe leg je dat vast met je camera. In het geval van ‘stilte’ kun je denken aan desolate gebouwen, een leeg strand, maar ook aan een kerkhof, een aantal elkaar negerende mensen en nog legio andere onderwerpen.

De foto bij dit artikel is gemaakt door Ron Zuidgeest. Ron vertelt: “Bij het thema ‘eenzaamheid, stilte’ had ik mij laten inspireren door de kunstwerken van Edward Hopper. Hopper creëert in zijn schilderijen een onwerkelijke, desolate sfeer. In veel van zijn schilderijen heerst een psychologische spanning. De mensen op zijn schilderijen zijn nooit gelukkig. Ook wekken de schilderijen een gevoel van ‘samen maar toch alleen’ op. Om de beelden die ik wilde realiseren had ik een moodboard gemaakt deels met schilderijen van Hopper. Met het moodboard in de hand ben ik op zoek gegaan naar modellen. Verschillende modellen gaven aan zin te hebben om samen met mij de sfeer tijdens een fotoshoot op foto vast te leggen. Helaas werd ik door de modellen teleurgesteld, doordat de een na de ander helaas toch niet op de afgesproken datum kon of in enkele gevallen zelfs gewoon niets meer van zich lieten horen. Noodgedwongen ben ik toen zelf in de rol van model en van fotograaf gekropen. Hierbij ziet u het resultaat.”

Eerder deze maand hebben we een keuze gemaakt voor de inzending voor de Bondsfotowedstrijd die in het voorjaar zal plaatsvinden. Dit is een landelijke fotowedstrijd van fotogroepen die zijn aangesloten bij De Fotobond. Iedere fotogroep mag bij deze wedstrijd tien foto’s insturen die door een jury beoordeeld worden. Uiteraard is een jurering een subjectief gebeuren, maar de uitslag geeft toch wel enigszins aan hoe je er landelijk voorstaat.

Fotogroep Goirle wenst alle Goirlenaren een Gelukkig en Gezond 2018.
 


Fotogroep Goirle - Foto van de week

2018-01-03    door: Fotogroep Goirle

De vogelkoopman

Deze foto heb ik vorig jaar in Indonesië gemaakt op een vogeltjesmarkt.
De koopman trof ik aan zoals hij nu zit en hij poseerde alleen door me vanuit zijn positie aan te kijken..
Hierdoor is het beeld heel natuurgetrouw en karakteristiek gebleven. Had ik voor het maken van de foto toestemming gevraagd, dan was de foto te veel af gaan wijken van het origineel. Dus heb ik die toestemming na het maken van de foto gevraagd.
Goede keuze want de foto werd dit jaar 8e bij de Benevisie

Erik Verstegen
 


Interview May van den Heuvel

2017-12-27    door: Goirles Belang

- Wie ben je, wat is je woonplaats en bij welke vereniging/organisatie ben je betrokken?

Ik ben May van den Heuvel en ik ben geboren en getogen in Goirle. Momenteel woon ik in Poppel, maar binnen afzienbare tijd zullen we weer in Goirle wonen. Ik ben lid van Fotogroep Goirle, een nog relatief jonge club van gedreven fotografen.

- Wat is een belangrijke gebeurtenis bij jouw eigen club/vereniging/in je dorp/in je stad afgelopen jaar?

Afgelopen jaar is weer gebleken dat Fotogroep Goirle bestaat uit een groep productieve fotografen, die elkaar stimuleert en op een positief kritische manier elkaars werk beoordeelt.

- Hoe ga je Oud & Nieuw vieren en met wie? Uitbundig of bescheiden?

Oud & Nieuw is bij uitstek natuurlijk een feest om samen met familie en/of vrienden te vieren. Samen terugkijken, misschien plannen maken en natuurlijk horen daar lekkere hapjes en een borrel bij. Maar ook onverwacht bezoek kan de avond heel speciaal maken.

- Hoe zie je 2018 voor je? Staat er nog wat spectaculairs op de planning voor jouw club/organisatie/jouzelf?

Fotogroep Goirle hoopt in 2018 te exposeren en we willen zeker doorgaan met fotowerk te publiceren in Het Goirles Belang. We krijgen regelmatig leuke reacties van de Goirlenaren op onze foto’s hetgeen zeker een stimulans is om door te gaan op de ingeslagen weg.

- Heb je een leuke, persoonlijke boodschap richting de lezers en het weekblad? Een opmerking mag ook!

Ik wens alle Goirlenaren namens de leden van Fotogroep Goirle een gezond en gelukkig 2018.
 


Goud voor Piet Kuijten en brons voor May van den Heuvel

2017-12-20    door: Fotogroep Goirle

Bij de derde editie van Foto Online, een fotowedstrijd van de Fotobond Nederland, behaalden Piet Kuijten en May van den Heuvel, beiden lid van Fotogroep Goirle, een prachtig resultaat.

Piet kreeg een gouden certificaat voor zijn foto van trompettist Don Tomasino van het Antwerpse Gipsy Ska Orkestra. De foto is gemaakt tijdens Elastiek Muziek in Hilvarenbeek. Piet wachtte totdat het moment zich voordeed dat een oog van de trompettist tussen zijn hand en trompet te zien was. Ook de keuze voor zwart wit met een korrelig effect was een goede keuze om een sfeervol beeld te creëren.

Slechts drie foto’s werden met goud bekroond.

Lees verder in vorig bericht: "Brons voor May van den Heuvel"...
 


Brons voor May van den Heuvel

2017-12-20    door: Fotogroep Goirle

May behaalde, bij Foto Online #3 van de Fotobond, een bronzen certificaat met een foto van een vervaarlijk kijkende man met gebalde vuisten en veel tatoeages op de armen. May had voor deze foto ook gekozen voor een zwart wit uitvoering, waardoor de geportretteerde op een meer indringende wijze in beeld gebracht wordt.

In totaal waren er 1059 inzendingen voor deze wedstrijd.
 


Fotogroep Goirle werkte aan een vrij thema.

2017-11-29    door: May van den Heuvel

Tijdens onze fotobijeenkomst in november konden alle leden maximaal 3 foto’s per persoon met een zelfgekozen thema presenteren. Steeds is het weer leuk om te zien dat iedere fotograaf bij zo’n vrij thema een eigen voorkeur aan het ontwikkelen is. Zo zijn er leden die vooral geboeid worden door architectuur met als belangrijke elementen lijnenspel en vlakverdeling, terwijl anderen bijvoorbeeld een voorkeur voor portretten, natuur of muziek hebben. Deze variëteit in geleverd werk maakt een bespreking bijzonder interessant en leerzaam.

Ieder lid had weer als taak om een serie foto’s van een ander te bespreken, hetgeen het voordeel heeft dat alle leden heel betrokken de fotobesprekingen bijwonen en dat er tijdens de besprekingen steeds andere accenten gelegd worden.

De foto bij dit artikel is gemaakt tijdens het werken aan het verplichte thema ‘bruggen en verbindingen’ van de maand oktober. Onder de brug bij Zaltbommel was een grote graffititekst aangebracht en mede fotograaf Piet Kuijten was bereid om op agressieve wijze voor deze tekst te poseren. De foto is enigszins schuin genomen om meer dynamiek in het beeld te krijgen en in de nabewerking heeft een verbleking plaatsgevonden. Door deze verbleking krijgt de foto een meer sinister karakter.

Tijdens onze tweede bijeenkomst deze maand leerde mede clublid Erik Verstegen ons de technische vaardigheden m.b.t. overvloeien in het programma Photoshop. Photoshop is een zeer uitgebreid bewerkingsprogramma en uiteraard is niet iedereen van alle mogelijkheden die het programma te bieden heeft op de hoogte. Het is dan ook prettig om te weten dat we ook nog veel van elkaar kunnen leren.
 


Fotogroep Goirle zocht de verbinding.

2017-11-01    door: May van den Heuvel

Het eerste verplichte thema van dit fotojaar bij Fotogroep Goirle was ‘bruggen en verbindingen’. Naast foto’s van bekende en minder bekende oeververbindingen werden ook foto’s getoond van een bruidspaar, foto’s gemaakt op treinstations en waren er zelfs macrofoto’s van slakken in een zelfgemaakt decor van lucifers en zand. De foto bij dit artikel is gemaakt door Jeroen van den Berg. De foto is een opname van het Glenfinnan Viaduct nabij Loch Shiel in Schotland. Het viaduct is vooral ook bekend vanwege scenes uit de Harry Potter films. Het Glenfinnan Viaduct is een spoorwegviaduct en verbindt Fort William en Mallaig. De bouw van het viaduct startte in 1897 en het viaduct werd in 1901 geopend.

Ons clublid Erik Verstegen was erg succesvol bij de Benevisiewedstrijd van dit jaar. Erik behaalde een achtste plaats in de categorie kleur en had bovendien ook een acceptatie in de categorie kleur. Marianne Schrijver-Lievense, ook lid van Fotoclub Dongen, behaalde een tiende plaats in de categorie monochroom en had evenals Erik een acceptatie met een foto in de categorie kleur. Beiden gefeliciteerd met dit mooie resultaat!
Bekijk de prijswinnaars en de overige ingezonden foto's in het album Benevisie 2017

Op onze website kunt u bij de thema’s de foto’s bekijken die de diverse leden tijdens de clubavond ingezonden en besproken hebben. Mocht u foto’s op onze website zien die op de een of andere wijze uw etalage of kantoor kunnen opfleuren, neem dan contact met ons op door te mailen naar info@fotogroepgoirle.nl.
 


Rode draad 2016-2017

2017-10-27    door: Fotogroep Goirle

De Rode draad is een project dat bestaat uit één foto per lid met foto's die een vervolg moet zijn op de voorgaande.

Door loting aan het begin van het seizoen in september krijgt ieder lid een volgnummer. Elk lid krijgt daarna drie weken de tijd om een foto te bedenken en te maken op basis van de foto van zijn voorganger. Als de foto klaar is moet deze doorgestuurd worden naar de volgende in de rij, die ook weer drie weken de tijd krijgt.
Als startfoto wordt de foto van het fotojaar ervoor gebruikt.

Aan het eind van het seizoen wordt deze serie dan aan alle leden getoond met een uitleg erbij.

De serie van het seizoen augustus 2016 - juli 2017 is klaar om te bekijken.
De foto van het jaar (man met tatoeages) eindigt in een vluchtende kasteeldame via:
* gebrandmerkte koeien
* melkkoeien
* melkfabriek
* een ijsje
* de ijsbaan
* fitness
* hardlopen in de buitenlucht
* gedachte aan een warm bad met zeepbellen
* bellen oftewel telefoneren
* moderne telefonie in een graffiti-omgeving
* graffiti
* graffiti in een donker steegje
* dolende ridder in een abbey
* vluchtende kasteeldame

Bekijk de serie van Rode draad 2016-2017...
 


Fotogroep Goirle van start met een vrij thema.

2017-09-27    door: May van den Heuvel

Ook dit fotojaar staan er weer acht thematische opdrachten op de kalender bij Fotogroep Goirle. Vier thema’s zijn gezamenlijk door de groep gekozen en vier thema’s worden door elk afzonderlijk lid bepaald. Voor elk thema kan ieder maximaal drie foto’s aanleveren. Deze drie foto’s worden tegelijkertijd op het presentatiebord gezet en ieder lid van onze groep geeft zijn of haar visie op de foto’s van een medelid. De beoordeling van de foto’s gebeurt aan de hand van een aantal aandachtspunten.

De afgebeelde foto is gemaakt door Frans Schrijver. Hij had voor het thema ‘dubbele beelden’ gekozen. Frans: “Op zoek naar dubbele beelden viel mijn oog op dit vrouwenportret. Vaak is het zo dat een foto tentoongesteld wordt achter glas. Dat kan soms heel storend zijn, omdat er dan voortdurend weerspiegelingen van de omgeving op de foto vallen. Bij deze foto heb ik juist dit nadeel zodanig proberen te veranderen dat het een toegevoegde waarde kreeg. In dit portret heb ik een zodanige positie ingenomen waardoor de weerspiegelende elementen een aanvullende rol spelen.”

Eerder deze maand toonden de deelnemers aan de Benevisie wedstrijd elkaar hun inzending, alsook de inzending voor de Bondswedstrijd Foto Individueel. Aan de Benevisie wedstrijd nemen fotoclubs deel uit Vlaanderen en West Brabant. Dit jaar neemt de Koninklijke Fotogroep Pallieter uit Lier de organisatie voor hun rekening.

Het zal u waarschijnlijk niet ontgaan zijn dat de kleine expositie in het winkelpand naast slagerij Strijbos verdwenen is. Dit vanwege het feit dat de ruimte weer als winkel gebruikt gaat worden. Mocht u van uw etalage een aandachtstrekker willen maken, dan kunt u contact met ons opnemen door te mailen naar info@fotogroepgoirle.nl. Op onze website www.fotogroepgoirle.nl staan inmiddels al heel veel foto’s, die mogelijk een mooie eyecatcher kunnen zijn in uw bedrijf of woonkamer.