Fotogroep Goirle: een fotoclub (vereniging) uit Midden Brabant

Nieuws: Archief

Fotogroep Goirle – De foto van het jaar

2017-06-28    door: May van den Heuvel

De 14 leden van Fotogroep Goirle hebben het fotojaar afgesloten met de presentatie van De Rode Draad. Alle leden hadden fotografisch gereageerd op de foto van hun voorganger. Vertrekpunt was de Foto van het Jaar 2015-2016. Uiteindelijk kwamen we tot een fotoverhaal dat als startfoto een zwart wit portret van een persoon met veel tattoos had, terwijl de slotfoto een foto van een wegrennende vrouw was. Het was leuk om dit proces van fotografisch associëren te zien en tevens te vernemen dat ieder er met plezier aan gewerkt had. Het project werd als bijzonder geslaagd ervaren en staat voor het komend fotojaar weer op het programma.

Tijdens de laatste bijeenkomst werd ook De Foto van het Jaar 2016-2017 kenbaar gemaakt. De foto’s werden gejureerd door landschapsfotograaf Marcel van Balkom. Hij liet ons op deze avond een prachtige serie foto’s met indrukwekkende landschappen van IJsland zien. Op zijn website www.marcelvanbalkom.nl zijn o.a. de foto’s van IJsland te zien. Overigens organiseert Marcel ook fotoreizen naar dit prachtige land.

Marcel besprak alle foto’s en motiveerde tenslotte zijn keuze van de top 5. Plaats 5 was voor Hanneke van Iersel. Op plaats 4 eindigde Nico Vromans. De derde plek was voor Piet Kuijten. Als tweede eindigde Frans Schrijver en de foto van Fred de Koning was gekozen tot Foto van het Jaar 2017. Deze foto zal komend fotojaar de startfoto zijn voor ‘De Rode Draad’.

Eerder deze maand hebben we het fotojaar geëvalueerd en het programma voor komend fotojaar vastgesteld. Het was fijn om te vernemen dat alle leden verder willen gaan binnen Fotogroep Goirle. De thematische opdrachten, afgewisseld met vrije opdrachten en daarnaast de informatieve / technische avonden werden als bijzonder prettig ervaren.

In winkelcentrum ‘De Hovel’ , naast Slagerij Strijbos, hangt sinds kort een nieuwe serie foto’s van onze leden. Op onze website www.fotogroepgoirle.nl staan heel veel thematische foto’s, wedstrijdfoto’s en u kunt er ook de individuele portfolio’s van de leden vinden.

Fotogroep Goirle wenst alle Goirlenaren een fijne vakantie met veel fotoplezier.

May van den Heuvel
 


Fotogroep Goirle – Wolfram’s Urban Adventures, tales of a modern day knight.

2017-05-24    door: May van den Heuvel

Op dinsdag 9 mei waren Martijn van Oers en Andress Kools te gast bij Fotogroep Goirle. Martijn werkt als fotograaf vaak projectmatig. Naast een mooie serie in zwart wit over vriendschap tussen twee kinderen toonde hij een prachtige reeks HDR beelden met in de hoofdrol ridder Wolfram. Andress Kools staat model voor Wolfram en verzorgt ook de Engelse begeleidende tekst. De complete serie is te zien op http://myalbum.co/knight_wolfram . Martijn werkt ook nog aan een serie over de dood, waarin Magere Hein met zeis op diverse locaties te zien is. Naast de genoemde series kregen we nog diverse schitterende HDR foto’s voorgeschoteld, veelal gemaakt in verlaten urban locaties. Om tot het gewenste eindresultaat te komen was vaak een nabewerking van vele uren in Photoshop nodig. De foto bij dit artikel is één van de beelden uit de serie "Wolfram's Urban Adventures" . Vriendelijke ridder Wolfram reist naar het kasteel waar zijn voorouders hebben geleefd. Als een echte toerist maakt hij een "selfie", maar wel helemaal in stijl: zijn antieke camera balanceert op zijn zwaard en hij houdt zijn vingers, zoals ze dat op tv ook altijd doen, in een "W" vorm. De W van Wolfram.

Tijdens het tweede deel van de avond konden de leden van Fotogroep Goirle Ridder Wolfram, compleet met zwaard en in harnas, in een tijdelijke studio fotograferen. Al met al was dit een top avond met prachtige foto’s en op inspirerende wijze gebracht. Dank Martijn en Andress!

Op 16 mei hebben de leden van Fotogroep Goirle de resultaten van de fotosafari aan elkaar getoond. De fotosafari vond in april plaats en had als bestemming de Zeelandbrug en het strand bij Oostkapelle. Op die dag is door iedereen van de groep gewerkt met een extreem grijsfilter, hetgeen impliceerde dat er met lange sluitertijden gefotografeerd moest worden. Door op deze wijze te fotograferen krijgt men uitgerekte wolkenluchten en een gladde waterspiegel. Ondanks het feit dat men dezelfde brug gefotografeerd had kregen we toch heel verschillende foto’s onder ogen, mede doordat er ook veel geëxperimenteerd was in de nabewerking.

May van den Heuvel
 


Fotogroep Goirle en Edgar Allan Poe

2017-04-19    door: May van den Heuvel

Over enkele maanden zit het fotojaar er weer op en deze maand was het alweer de laatste keer dat de leden van Fotogroep Goirle foto’s konden inzenden voor een gezamenlijk gekozen thema, nl. het thema ‘sinister’.

Bij de term sinister kun je denken aan akelig, duister, luguber, naargeestig en dreigend. Het merendeel van de ingezonden foto’s had inderdaad een sinister karakter. Menselijke botten, grafzerken, suggestieve schaduwen, allerlei interpretaties van naargeestigheid kwamen op het presentatiebord. De afgebeelde foto is gemaakt door Fred de Koning.

Over zijn foto zegt Fred: “Deze week was het onderwerp van onze fotogroep 'Sinister'. Bij het maken van de foto zat ik ergens tussen de Noorse fjorden op een boot van de Hurtigruten. Een onheilspellende lucht naderde snel en net toen we dachten dat het los zou barsten, brak nog net de zon even door. Alsof die zijn stralen nog kortstondig op de verlaten auto op de brug wilde laten vallen, zodat deze nog enig zicht had op de overkant. Ik werd getroffen door dit beeld, niet in het minst door het prachtige lijnenspel van de zonnestralen.”

Eerder deze maand zijn we gezamenlijk op fotosafari naar de Zeeuwse kust geweest. De fotosafari stond in het teken van het werken met een Neutral Density filter (grijsfilter), hetgeen inhield dat men met lange sluitertijden te maken kreeg en dat een statief onontbeerlijk was. Het effect bij gebruik van zo’n filter is dat water door de bewegingsonscherpte een zijdezachte waas krijgt en wolkenluchten uiteen getrokken worden. Onze leden Frans en Marianne Schrijver hadden vooraf de theorie van het werken met een ND filter op duidelijke wijze behandeld, zodat alle leden probleemloos aan de slag konden gaan.

Persoonlijk succes was er deze maand voor Frans Schrijver en Nico Vromans met ieder een mooie klassering bij de wedstrijd Foto Regionaal van de Fotobond. Frans met een serie over het brandmerken van koeien en Nico met een serie over de hectiek in de keuken van een restaurant.

Binnenkort kunt u op onze inmiddels goed gevulde website www.fotogroepgoirle.nl de foto’s van het thema ‘sinister’ en de foto’s van onze fotosafari bekijken. Ook kunt u er de portfolio’s van onze leden bekijken.

May van den Heuvel.
 


Fotogroep Goirle – Leden kozen een eigen thema

2017-03-29    door: May van den Heuvel

Voor de vierde keer in dit fotojaar waren de leden van Fotogroep Goirle vrij in hun themakeuze, maar met de restrictie dat alle foto’s van de maker hetzelfde thema moesten hebben.

Frans Schrijver toonde een boeiende serie zwart wit foto’s over het brandmerken van koeien, Geert Brekelmans verraste met mooie natuurfoto’s en Piet Kuijten had schitterende actiefoto’s gemaakt bij Fontys Academy for Circus and Performing Art.

De foto bij dit artikel is gemaakt door Marianne Schrijver-Lievense en maakt deel uit van een serie van vijf. Marianne: “Deze foto is gemaakt in het Ottobock Science Center in Berlijn. Het gebouw is een blikvanger aan de Potsdamer Platz. In dit Science Center is te zien op welke innovatieve wijze hulpmiddelen ontwikkeld zijn voor o.a. sporters met een handicap. Zo zie je bijvoorbeeld de ontwikkeling en de vervaardiging van blades, je ervaart hoe het is om met een rolstoel door Berlijn te rijden en op welke wijze je beïnvloed wordt bij het bewaren van je evenwicht. Kortom het thema binnen dit gebouw is: BEWEGING. Naast deze ervaringen is het gebouw zowel buiten als binnen een fotografisch walhalla. Deze foto is genomen in het trapportaal. De mooie vormen en prachtige kleuren geven een vervreemdend, abstract beeld.”

Eerder deze maand hebben we de foto’s met als thema ‘Less is more’ van de South Skye Camera Club gejureerd. Hiervan is een uitgebreid verslag gemaakt dat inmiddels naar onze Schotse zusterclub is gestuurd. De Schotten op hun beurt jureerden onze foto’s en waren vol lof over onze inzending: “Overall, we felt the standard across the twenty-six photographs was very high – with your members demonstrating competent camera handling techniques and creative angles, compositions and use of colour and monochrome where appropriate. Thank you again for sharing your images with us and we hope you find our constructive feedback comments helpful.”

May van den Heuvel
 


Fotogroep Goirle op theaterbezoek.

2017-03-01    door: May van den Heuvel

Het thema in februari bij Fotogroep Goirle was ‘theater’ in de ruimste zin van het woord. Tijdens de clubavond werden foto’s getoond van klassieke en moderne dans, popmuziek, jazz en blues, maar ook kregen we mooie foto’s van straattheater te zien. De meeste leden vonden het een moeilijk, maar daarnaast ook een uitdagend thema. Immers, wat en waar ga ik fotograferen? Krijg ik toestemming van de organisatie, van de artiest? Welk objectief zal ik gaan gebruiken en wat zijn de goede camera instellingen? Uiteindelijk kregen de meesten van ons het toch voor elkaar om met resultaten voor de dag te komen waar men best tevreden over kon zijn. Het bleek voor iedereen een prima oefening te zijn geweest in het omgaan met een steeds veranderende podiumverlichting, zowel wat betreft kleur als intensiteit. Wel is het zo dat tijdens optredens er vaak sprake is van lichtpatronen die zich herhalen en het is goed mogelijk hierop te anticiperen. Ook kwam men tot de ontdekking, dat het een heel intensieve manier is van fotograferen. Steeds maar weer kijkend door de lens bewegende personen volgen, die het ene moment in het goede licht staan en op een ander moment opgaan in de duisternis.

De foto bij dit artikel is gemaakt door Fred de Koning. Fred: “Ik maakte de foto tijdens de voorstelling ’Singulière Odyssée’ van het Nederlands Dans Theater. Het ballet speelt zich af in een gigantisch decor dat geassocieerd kan worden met een monumentaal stationsgebouw; een ruimte waarin mensen nooit lang verblijven, vluchtige ontmoetingen plaatsvinden en waar zelden stilte is doordat de reizigers voortdurend in beweging zijn. In deze voortdurende beweging van het ballet heb ik bewust gewacht op een moment van stilte. De vraag waar deze man zo reikhalzend naar uit kijkt drong zich bij mij op. In mijn foto heb ik proberen weer te geven dat de reis door de tijd wordt versterkt door het vertekende perspectief van de stationshal.”

Deze en de andere foto’s van dit thema kunt u bekijken op onze website www.fotogroepgoirle.nl.
 


Fotogroep Goirle – veel foto’s, volop actief.

2017-02-15    door: May van den Heuvel

In februari kunnen fotoclubs, die aangesloten zijn bij de Fotobond, weer 10 foto’s insturen voor de Bondswedstrijd. Dit is een landelijke wedstrijd voor fotoclubs aangesloten bij de Fotobond, waarbij werk van minimaal 5 fotografen aangeleverd moet worden. Fotogroep Goirle gaat hier uiteraard ook aan deelnemen en de leden hebben inmiddels de 10 foto’s gekozen die ingezonden gaan worden.

Bij onze laatste fotobespreking stond er weer een vrij thema op het programma. De getoonde foto’s zijn intern besproken, met als aandachtspunten: een beschrijving van de foto, het analyseren van de foto, het interpreteren van de foto en het toekennen van een waardering. Een diversiteit aan beelden werd getoond. Zo liet Nico Vromans mooie foto’s van de zegening van paarden en honden in Oosthoven zien, toonde John Veeke HDR foto’s van een steegje in Middelburg, terwijl Piet Kuijten gekozen had voor dansfotografie.

De foto bij dit artikel is gemaakt door Marianne Schrijver- Lievense en is gemaakt in De Kunsthal in Rotterdam. Marianne: “ Het is fijn om een museum te bezoeken en te zien wat voor kunstzinnigs mensen kunnen creëren. Het museum zelf, een creatie van Rem Koolhaas, biedt door het mooi binnenvallende licht via de grote raampartijen in combinatie met de kunstwerken en het Rotterdamse straatbeeld een boeiend onderwerp voor mijn camera”.

Onze praktijkavond stond in het teken van druppelfotografie. Na een theoretische introductie van Geert Brekelmans werd de theorie in praktijk gebracht onder leiding van John Veeke. Alle leden konden zich uitleven bij een vijftal opstellingen met waterbakken, infuuszakken , tomaatjes, lepels enz. Voor iedereen een leerzame avond, zeker wat betreft het fotograferen met meerdere flitsers.

Een bezoek aan onze website www.fotogroepgoirle.nl is de moeite waard en een aantal van onze foto’s kunt u ook bekijken in de etalage naast Slagerij Strijbos in winkelcentrum ‘De Hovel’. Mocht u interesse hebben om ook een serie foto’s van Fotogroep Goirle in uw winkel, horeca- of bedrijfspand te hangen, dan kunt u contact met ons opnemen door te mailen naar info@fotogroepgoirle.nl.

May van den Heuvel
 


Fotogroep Goirle ging op zoek naar tegenstellingen.

2017-01-04    door: May van den HeuvelHet thema van Fotogroep Goirle in december stond in het teken van tegenstellingen. Dagelijks worden we geconfronteerd met tegenstellingen. Op het eerste gezicht zou het fotografisch vastleggen van het thema ‘tegenstellingen’ dus geen probleem hoeven te vormen. Toch bleek dat het op een originele manier vastleggen van dit thema menig clublid hoofdbrekens had bezorgd. Uiteindelijk had vrijwel iedereen van de fotogroep op twee of drie manieren invulling aan het thema weten te geven. De foto bij dit artikel is gemaakt door Nico Vromans. Deze foto is een goed voorbeeld van productfotografie en voldoet prima aan het thema.

Individueel succes behaalde ons clublid Erik Verstegen met een eerste plaats bij de foto ontmoeting van een zestal fotoclubs uit de grensstreek, waarbij het thema ’t Achterafje was. Erik had een panorama foto ingestuurd van een bouwplaats ergens in India en had op deze manier het thema ‘t Achterafje op treffende wijze in beeld gebracht. May van den Heuvel behaalde brons bij de Foto Online wedstrijd van de Nederlandse Fotobond in de categorie ‘open’ met een zwart wit foto die opgebouwd was uit twee verschillende foto’s, namelijk een portret en een opname met een lange sluitertijd in een metrostation.

We kijken ook met plezier terug op het eerste fotografencafé, dat 8 december plaatsvond in CC Jan van Besouw. Gastspreker was documentair fotograaf en zilveren camera winnaar Willem Poelstra. Een prima initiatief van directeur Paul Cornelissen van CC Jan van Besouw, hetgeen bleek uit de grote opkomst en de enthousiaste reacties. In februari komt er een vervolg, maar dan met als gastspreker een fotograaf met esthetisch werk.

Tot slot wenst Fotogroep Goirle alle Goirlenaren een Gelukkig Nieuwjaar in goede gezondheid.
 


Brons voor May van den Heuvel

2016-12-27    door: Fotogroep Goirle

Bij de Foto Online wedstrijd van de Fotobond, waarbij men kon insturen voor het thema 'open' of voor het thema 'zielig' is de foto van May van den Heuvel met als titel Tom beloond met een certificaat brons. De foto was ingestuurd voor het thema 'open' en behaalde 23 punten. Een tweede foto kwam 1 punt tekort voor brons.
 


Piet Kuijten wint zilver met een foto van Shantel

2016-12-07    door: Fotogroep Goirle

Op zondag 27 november, heeft Piet Kuijten, lid van Fotogroep Goirle, tijdens de Nationale Fotobond wedstrijd “Foto Individueel 2016” een zilveren certificaat gewonnen met zijn foto van de groep Shantel, die vooral feestmuziek (Balkan) speelt. Eén van de inzendingen werd bekroond met goud, 7 foto’s met zilver en 43 foto’s met brons. Er werden bijna 1450 foto’s ingezonden.

De voorzitter van de Fotobond opende de fotobespreking. Hij constateerde dat er steeds meer inzendingen zijn bij de Nationale fotowedstrijden van de bond en zijn onderafdelingen. Blijkbaar zijn we toch een competitief volkje. Het jureren blijft echter een subjectieve bezigheid.

Bij de beoordeling van deze foto’s bestond de jury uit drie ervaren fotografen. De juryleden moeten voldoen aan bepaalde eisen om een zo een eerlijke en zuivere uitslag (objectiviteit) mogelijk te maken. Eén jurylid vertelde dat zij vooral heeft gelet op de emotie die een foto geeft, het verhaal dat de foto vertelt en de vragen die de foto achterlaat. Daarbij komen natuurlijk ook aspecten zoals techniek, compositie en het moment aan bod. Ook bleek tijdens de bespreking dat de kijker (jury) de foto soms anders “leest” en er andere zaken uithaalt dan de fotograaf bedoeld heeft. Een fotograaf en een kijker zijn verschillende personen, die allebei een andere kijk op dingen hebben. De foto van Piet was eigenlijk overduidelijk voor de jury en zij zagen, net als de fotograaf, dat het concert één feest was. Je ziet het aan het publiek, de fotografen, de beveiligingsman, de muzikanten op het podium samen met een aantal fans die het podium op mochten. Centraal staat Shantel met de fles champagne. Ook dat de foto schuin genomen is gaf de foto veel meer dynamiek.

Piet: “Aan het commentaar van de jury had ik weinig toe te voegen. Dit was ook mijn bedoeling om dit feest vast te leggen. Wel kan ik zeggen dat ik eerst een andere positie had. Ik stond even ervoor ook daar tussen de fotografen. Omdat ik de band al tien keer gezien had wist ik dat er iets zou gebeuren aan het einde van het concert. Ik zag de champagnefles en wilde in eerste instantie daar weg om mijn apparatuur te beschermen en koos deze nieuwe positie. Meteen zoemde ik uit zodat ik een overzichtsfoto kon maken. Ik nam zowel het publiek als het podium mee in mijn opname, met Shantel als middelpunt. Alleen jammer dat de champagne niet een mooie douche veroorzaakte. Ik beschouw deze prijs als één van de schouderklopjes die iedereen soms nodig heeft en een stimulans kunnen zijn om nog beter te worden”.
 


Fotogroep Goirle werkte aan een vrij thema.

2016-11-30    door: May van den Heuvel

Tijdens onze eerste bijeenkomst van deze maand kregen we Fotoclub Dongen op bezoek. Maar liefst vijf leden van deze vereniging toonden hun beste werk en ze deden dat op een onderhoudende manier. We kregen fotowerk van een hoog niveau te zien, waaronder zwart wit werk met een suggestief karakter. We gaan Fotoclub Dongen vanzelfsprekend een tegenbezoek brengen en hopen in de toekomst vaker elkaars werk te mogen bewonderen.

De tweede bijeenkomst van deze maand werd besteed aan eigen fotowerk. Na het verplichte thema ‘smashing colors’ van de maand oktober, toonden onze leden ieder weer maximaal drie bij elkaar passende foto’s, nu met een vrij thema. De foto bij dit artikel is gemaakt door Nico Vromans en is één van de foto’s van dit laatste thema. Nico had ervoor gekozen om foto’s te presenteren met als thema dieren. Een bezoek aan het safaripark leverde dit indringende portret van een giraf op.

Alle themafoto’s en portfoliofoto’s kunt u bekijken op onze website. Ook bent u van harte welkom in de Goirlese Bibliotheek, waar tot eind december een kleine expositie van onze fotogroep te zien is. Tevens kunt u in de etalage naast Slagerij Strijbos in De Hovel een aantal foto’s van onze fotogroep bekijken.

Naast deze clubactiviteiten gaan de meeste van onze leden deelnemen aan een activiteit geïnitieerd door Fotogroep Den Dubbele Klik, namelijk het inzenden voor het thema ’t Achterafje. Aan deze activiteit nemen leden deel van diverse fotoclubs uit de grensstreek. Op 10 december zullen alle foto’s in Het Jan van Besouwhuis besproken worden.
 


Fotogroep Goirle exposeert in de Goirlese bibliotheek.

2016-11-09    door: May van den Heuvel

Eén van de thema’s bij Fotogroep Goirle van het afgelopen fotojaar was het maken van een foto die geïnspireerd was op een pagina van een zelfgekozen boek. Ook moest het nog eens gaan om de bladzijde van de leeftijd van de fotograaf. Al met al geen gemakkelijke klus.

Ieder lid van de fotogroep heeft dan ook diverse boeken thuis of in de bibliotheek ingekeken, passages gelezen en soms ook van begin tot eind gelezen. Niet alleen moest de gelezen tekst de fotograaf aanspreken, maar uiteraard was het soms ook een hele klus om de tekst in een treffend beeld te pakken. Uiteindelijk resulteerde dit alles in foto’s over teksten van bijvoorbeeld Khalid Hosseini, Jan Wolkers, Wilfried de Jong en Orhan Pamuk.

Vanuit de bibliotheek was het verzoek gekomen om foto’s te exposeren, zoals we al eerder hadden gedaan. Toen we aangaven dat we graag foto’s met dit thema wilden tonen, reageerde medewerkster Odyl Teurlings van de Goirlese Bibliotheek heel enthousiast en bood aan om bij de geëxposeerde foto’s ook de boeken die ons geïnspireerd hadden een plaatsje te geven.

Wij willen alle Goirlenaren graag uitnodigen om bij een bibliotheekbezoek naast het lenen van een boek, ook een kijkje te nemen bij onze foto’s. U kunt dan tevens de boeken die bij de expositie staan inkijken en u kunt beoordelen of wij in onze opzet geslaagd zijn. Onze foto’s zullen tot eind december blijven hangen, zodat u volop in de gelegenheid bent ze te bekijken.

De foto bij dit artikel is gemaakt door Geert Brekelmans en is een opname die gemaakt is in kamp Auschwitz. Hij vond de inspiratie voor zijn foto in het boek ‘De Godsformule’, een wetenschapsthriller, geschreven door José Rodrigues dos Santos.
 


Expositie in Goirlese Bibliotheek

2016-11-02    door: May van den Heuvel

Enkele clubleden hebben in de Goirlese Bibliotheek een expositie ingericht. Binnenkort kunt u hierover meer informatie lezen. Natuurlijk bent u van harte welkom om de tentoonstelling te bezoeken.
 


Fotogroep Goirle weer heel succesvol bij Benevisie.

2016-10-26    door: May van den Heuvel

Benevisie is een jaarlijkse wedstrijd van fotoclubs uit de afdeling Brabant West van de Nederlandse Fotobond en van de Fotobond Vlaanderen. Ons clublid John Veeke heeft de eerste prijs weten te behalen bij deze wedstrijd in de categorie monochroom. Vorig jaar leverde hij dezelfde prestatie in de categorie kleur. Daarnaast zijn 6 foto’s in de categorie kleur geaccepteerd voor de tentoonstelling: 2 foto’s van Frans Schrijver, 2 foto’s van Marianne Schrijver-Lievense, 1 foto van Erik Verstegen en 1 foto van May van den Heuvel. In de categorie monochroom zijn 4 foto’s van onze club geaccepteerd voor de tentoonstelling: 1 foto van Nico Vromans, 1 foto van Piet Kuijten, 1 foto van Frans Schrijver en 1 foto van May van den Heuvel. Als club hebben we een prima prestatie geleverd, zeker als je bedenkt dat Fotogroep Goirle 11 van de in totaal 75 foto’s op de expositie in Oudenbosch heeft hangen en dat bij een deelname van maar liefst 28 fotoclubs.

In clubverband hebben we deze maand gewerkt aan het thema ‘Smashing Colors’. Dit was het eerste verplichte thema van het fotojaar waar onze leden voor gekozen hadden. Ieder van ons had daarom ook geprobeerd foto’s te maken van situaties of voorwerpen waar de kleuren vanaf spatten. De foto bij dit artikel is gemaakt door John Veeke. Hij had het thema zeer letterlijk genomen en met een flinke hamer stoepkrijt vermorzeld. Deze foto valt in de categorie 'High-Speed' fotografie. De beweging en het uit elkaar spatten van het stoepkrijt is volledig bevroren door het gebruik van twee flitsers. De camera is aangestuurd via een geluidssensor om op het juiste moment de foto te maken.

Vanaf begin november is er weer een kleine expositie te zien in de Goirlese Bibliotheek. De clubleden hebben foto’s gemaakt naar aanleiding van een pagina uit een zelfgekozen boek. De boeken krijgen ook een plaatsje bij de foto’s, zodat u kunt kijken of wij in onze opzet geslaagd zijn.
 


Succes bij de Benevisie wedstrijd

2016-10-08    door: May van den Heuvel

Fotogroep Goirle heeft ook dit jaar weer uitstekend gepresteerd bij de Benevisie wedstrijd. De bekendmaking van de uitslag van de wedstrijd vond plaats in de kapel Saint Louis in Oudenbosch, waar ook de tentoonstelling te bezoeken is.

Ons clublid John Veeke wist de eerste prijs te bemachtigen in de categorie monochroom. Een prima prestatie, zeker als je bedenkt dat hij vorig jaar hetzelfde presteerde in de categorie kleur.

In de categorie monochroom was er verder een acceptatie van een foto van Frans Schrijver, een foto van Nico Vromans, een foto van Piet Kuijten en een foto van May van den Heuvel. In de categorie kleur waren twee foto's van Marianne Schrijver-Lievense, twee foto's van Frans Schrijver, een foto van Erik Verstegen en een foto van May van den Heuvel geaccepteerd.

Hiernaast ziet u de winnende foto van John.
Voor alle foto's, inclusief de niet geaccepteerde foto's, verwijzen wij u naar ons album Benevisie 2016.
 


Fotogroep Goirle - Start van een nieuw fotojaar.

2016-09-28    door: May van den Heuvel

Na een welverdiende vakantie, waarin de camera regelmatig uit de tas is gehaald, hebben de leden van Fotogroep Goirle hun activiteiten in clubverband weer opgepakt. Inmiddels is er een clubinzending ingestuurd voor de Benevisie wedstrijd, hebben drie clubleden op uitnodiging een serie van vijf foto’s ingezonden voor de wedstrijd Foto Nationaal en stuurden diverse leden foto’s in voor de wedstrijd Foto Individueel.

Tijdens onze eerste bijeenkomst van het nieuwe fotojaar hebben we elkaars inzendingen voor de diverse wedstrijden bekeken en besproken en is er een begin gemaakt met ‘De Rode Draad’. Dit laatste houdt in dat iemand van de club een foto maakt geïnspireerd op een voorbeeldfoto. De maker van de nieuwe foto stuurt zijn product door naar weer een ander clublid en dit clublid maakt weer een foto n.a.v. het ontvangen beeld. Dit herhaalt zich tot alle leden aan de beurt zijn geweest. Aan het einde van dit fotojaar zal dan de complete reeks getoond kunnen worden en deze zal dan vanzelfsprekend op onze website te zien zijn.

Tijdens onze tweede bijeenkomst hebben de leden foto’s getoond van een zelfgekozen thema. Zoals eerder gezamenlijk besloten, moest het wel recent werk zijn. Dit om ervoor te waken dat men fotografisch niet in slaap sukkelt, maar dat men steeds op zoek gaat naar nieuwe beelden en een creatieve houding aan de dag legt. De oogst was ook deze keer erg groot, immers vrijwel elk lid toonde drie foto’s van zijn of haar gekozen thema. Zoals gebruikelijk besprak elk lid de foto’s van een collega: wat zie ik op de foto, de gebruikte techniek, de zeggingskracht van de foto en werd er een waardering gegeven. De bij dit artikel geplaatste foto is gemaakt door Marianne Schrijver – Lievense. De foto is gemaakt in Glasgow. Bij het Kelvinbridge Subway Station bevindt zich een sombere straat. Gelukkig hebben straatkunstenaars die opgefleurd met prachtige graffiti. De passerende man geeft het beeld een meerwaarde. Natuurlijk vindt u op deze website nog veel meer foto’s van onze fotogroep. En in winkelcentrum ‘De Hovel’, naast Slagerij Strijbos, hangt inmiddels weer een nieuwe collectie foto’s van onze fotogroep.
 


Fotogroep Goirle kiest ‘Foto van het jaar’.

2016-06-16    door: May van den Heuvel

Als afsluiting van een mooi fotojaar hebben de leden van Fotogroep Goirle de ‘Foto van het jaar’ gekozen. Ieder lid had zijn of haar beste foto van het afgelopen fotojaar meegebracht, waaruit men een top drie kon kiezen. Na telling van de stemmen bleek dat May van den Heuvel de hoogste score had behaald. Op de tweede plaats eindigde Nico Vromans met een portretfoto. Een foto die deed denken aan vervlogen tijden. De derde plaats was voor Marianne Schrijver-Lievense met een foto van een man in een glazen lift, een foto met een surrealistisch tintje. Opvallend was dat bijna alle clubleden zwart wit foto’s presenteerden.

We kunnen terugkijken op een prima fotojaar, met als hoogtepunt de eerste plaats die onze fotogroep wist te bemachtigen bij de Benevisiewedstrijd. Mooi om je in ieder geval één jaar lang de beste fotoclub van Brabant West en Vlaanderen te mogen noemen.


Positief hebben we ook de samenwerking met FC Optiek en FDDK uit Goirle ervaren. Een samenwerking die wat ons betreft ook in de toekomst een vervolg mag krijgen. Ook het contact met de South Skye Camera Club uit Schotland verliep weer prima. Voor de derde keer op rij hebben wij elkaars foto’s gejureerd. Voor het komende fotojaar zijn er alweer volop plannen in de maak. Het wordt in ieder geval weer een jaar met veel foto’s.

Fotogroep Goirle wenst alle Goirlenaren een fijne vakantie met hopelijk veel zon en fotoplezier.
 


Fotogroep Goirle op de literaire toer

2016-05-19    door: May van den Heuvel

Het laatste thema van dit fotojaar voor de leden van Fotogroep Goirle was waarschijnlijk tevens het moeilijkste thema. De opdracht was om een foto te maken, geïnspireerd op een bladzijde uit een zelfgekozen boek. Niet zomaar een willekeurige bladzijde , maar ook nog eens de pagina van de leeftijd van de fotograaf. U begrijpt dat er heel veel boeken ingekeken en/of gelezen zijn door de leden van Fotogroep Goirle. Een moeilijke opdracht dus, maar tevens een opdracht die ervoor zorgde dat men creatief ging denken. Hoe kan ik de sfeer van het boek het beste in beeld brengen? Welke attributen heb ik nodig? Wat is een geschikte locatie en wie kan ik als model inzetten? Deze moeilijke opdracht resulteerde in een heel inspirerende avond met mooie teksten en prachtige foto’s. Iedere fotograaf gaf een algemene impressie over het boek en las het gedeelte voor dat van toepassing was op zijn of haar foto. Zo passeerden onder meer teksten uit thrillers, een studieboek, een filosofisch boek, een gedichtenbundel, een boek over de wielersport en een boek over het leven in de Provence.

De foto bij dit artikel is gemaakt door Piet Kuijten. Zijn keuze viel op het boek ‘En uit de bergen kwam de echo’, geschreven door Khaled Hosseini. Kort samengevat kwam de tekst op deze pagina op het volgende neer: Enkele jongens, die stilletjes verliefd zijn op de meisjes Masooma en Parwana, gooiden om te plagen kleine steentjes naar de twee meisjes. Op een bepaald moment gooiden ze echter een grote steen voor de voeten van de meisjes. Om de steen zat met een elastiek een papiertje vastgemaakt, waarop een gedichtje stond.

Individueel succes was er voor Piet Kuijten met een foto die opgenomen is in het boek dat uitgebracht is door de organisatie van Fotowedstrijd EU. Van May van den Heuvel zijn twee foto’s in het boek gepubliceerd, waarvan één foto een eervolle vermelding kreeg. Het fotoboek wordt gepresenteerd op 28 en 29 mei tijdens de Fotofair in de Beekse Bergen.

In het winkelpand naast Slagerij Strijbos in De Hovel kunt u een collectie van onze foto's bekijken.
 


Fotogroep Goirle op safari

2016-04-21    door: May van den Heuvel

Op 9 april gingen de leden van Fotogroep Goirle op fotosafari naar het kasteel De Strijdhoef aan de Schoorstraat in Udenhout. De fotosafari, die in het teken stond van flitstechnieken, was een vervolg op een eerdere avond in februari toen het theoretische deel aan de orde gekomen was.

De organisatoren Hanneke van Iersel, John Veeke en Ron Zuidgeest hadden voor 5 modellen, verlichtingsapparatuur en catering gezorgd. We kunnen terugkijken op een heel geslaagde fotodag, waarbij ook de weergoden ons goed gezind waren. Natuurlijk ook dank aan de geduldige modellen, die uiteraard een heleboel foto's mogen toevoegen aan hun portfolio.

Tijdens de clubavond van 21 april hebben de deelnemers de resultaten aan elkaar getoond. Ondanks een locatie die voor iedereen gelijk was en het werken met dezelfde modellen, waren de resultaten heel divers. Waar de één zich voornamelijk had gefocust op portretten, had een ander zich vooral gericht op een pose of op het vastleggen van een bepaalde sfeer. Bijgaande foto is gemaakt door Hanneke van Iersel.

Een verzameling van diverse foto’s die gemaakt zijn tijdens de fotosafari kunt u op deze website bekijken. Een website die meer en meer gevuld wordt met mooie foto’s. Foto’s die mogelijk ook een plek kunnen krijgen in uw kantoor, winkel of horecagelegenheid. Voor informatie over de mogelijkheden kunt u mailen naar info@fotogroepgoirle.nl. In het winkelpand naast Slagerij Strijbos hangt een wisselende expositie van Fotogroep Goirle.
 


Fotogroep Goirle got the blues

2016-03-21    door: May van den Heuvel

De blues is een muziekstijl die in de tweede helft van de 19e eeuw is ontstaan in o.a. de Mississippi delta. Bekende vertolkers van de blues zijn Muddy Waters, John Lee Hooker en B.B. King. De blues waar onze fotogroep mee te maken kreeg kwam niet uit Memphis of Chicago, maar ontvingen we uit Schotland. De South Skye Camera Club had ons 28 foto's met als thema 'blues' toegestuurd met het verzoek deze te jureren. Het merendeel van de foto's had blauw als dominante kleur, maar er waren ook foto's bij die een melancholieke sfeer ademden of refereerden aan de bluesmuziek.

Na een uitvoerige bespreking werd duidelijk dat de fotografe Louise Love met de foto getiteld 'Blue Steak' het thema niet alleen technisch prima, maar ook inhoudelijk fraai in beeld had weten te brengen.

De Schotten hadden op hun beurt onze inzending met als thema 'Less is more' beoordeeld. De bij dit artikel geplaatste foto van John Veeke voldeed volgens de Schotten het beste aan het thema. Piet Kuijten en Marianne Schrijver-Lievense eindigden op een gedeelde tweede plaats. Twee foto's gemaakt door Frans Schrijver maakten de top vijf compleet. Beide clubs ervaren het onderlinge contact als heel waardevol en hebben zeker de intentie de samenwerking volgend jaar een vervolg te geven.

Eerder deze maand toonde ons clublid Nico Vromans zijn fraaie, veelal in België en Zuid Engeland geschoten zwart wit straatfoto's. Doordat de foto's meestal vanaf heuphoogte genomen zijn, levert dat een interessant beeld op. Nico heeft tot mei 2016 een foto expositie in Het Huis van Strijdhoven in Oisterwijk. Tot die tijd bent u daar welkom om zijn foto's te gaan bekijken.

Fotogroep Goirle heeft momenteel een kleine expositie in de winkelruimte naast Slagerij Strijbos in ons winkelcentrum 'De Hovel'. Wij nodigen u uit om tijdens het winkelen een kijkje te nemen in de etalage. Mocht u uw winkel, restaurant of café ook op willen fleuren met een mooie fotoserie, dan kunt u contact met ons opnemen door te mailen naar info@fotogroepgoirle.nl.
 


Fotogroep Goirle op zoek naar de achterkant

2016-02-24    door: May van den Heuvel

Het fotothema in februari bij Fotogroep Goirle was 'De achterkant'. Een thema waarbij van de fotograaf toch wel enig denkwerk vereist was. Want wie gaat in eerste instantie op zoek naar de achterkant van dingen, of toont überhaupt interesse in een achterkant. Sommige achterkanten uitgezonderd natuurlijk. Het bleek dat de leden van Fotogroep Goirle het thema divers en creatief geïnterpreteerd hadden. Frans Schrijver toonde o.a. een foto van de Crumlin Road Goal gevangenis in Belfast, waar IRA activist Bobby Sands gevangen heeft gezeten. Een foto die veel indruk maakte. Hanneke van Iersel verraste met een detailfoto van een Panhard auto en John Veeke was heel creatief bezig geweest met het programma Photoshop. De afgebeelde foto is gemaakt door Marianne Schrijver-Lievense in het Museo dell'Ara Pacis in Rome. Op de foto is een vredesaltaar ter ere van Augustus te zien. Om de aantasting door luchtverontreiniging tegen te gaan heeft de Amerikaanse architect Richard Meier er een constructie bestaande uit staal, glas en travertijn omheen gebouwd.

We kunnen weer terug kijken op een zeer geslaagde avond met veel foto's. Foto's die uiteraard weer op onze website terug te vinden zijn.

Eerder deze maand verzorgden onze leden John Veeke, Jeroen van den Berg en Rita van den Bout een leerzame avond over flitstechnieken. In april krijgt dit een vervolg tijdens een fotosafari met modellen in een statig landhuis.

In maart gaan we de fotoserie met als thema 'Blues' van de South Skye Camera Club jureren, terwijl deze club onze inzending met als thema 'Less is more' zal gaan beoordelen. U kunt onze inzending al bekijken op de website van de Schotten, www.southskyecameraclub.org.uk. Na de jurering zal de serie ook op onze website staan. Voor info of ideeën betreffende fotografie of onze fotogroep kunt u contact met ons opnemen door te mailen naar info@fotogroepgoirle.nl. Je mag je natuurlijk ook aanmelden als model.
 


Fotogroep Goirle kreeg deskundig bezoek

2016-01-30    door: May van den Heuvel

In januari was er geen verplicht thema voor de leden van Fotogroep Goirle. Ieder lid was aan de slag gegaan met een thema dat hem of haar het meeste aansprak, of waarin hij of zij zich wilde verdiepen. Voor de één was dat architectuur, voor een ander portretfotografie, landschapsfotografie etc. We hadden er voor gekozen om deze maand de foto's niet intern te bespreken, maar om ze door een profes... 
Lees verder...
 


Thema 'Less is more'

2016-01-18    door: May van den Heuvel

Op de website van onze vrienden van de South Skye Camera Club staan onze foto's van het thema 'less is more'. De leden van de South Skye Camera Club zullen foto's van ons inmiddels al voor het derde jaar op rij gaan jureren. In maart zal Fotogroep Goirle een inzending van de Schotse club jureren. Hun inzending met als thema 'Blues' zal te zijner tijd ook op onze website geplaatst worden.
 


Fotogroep Goirle probeert veel uit weinig te halen

2015-12-23    door: May van den Heuvel

Het fotothema van de maand december bij Fotogroep Goirle was ‘less is more’. ‘Less is more’ verwijst naar een uitspraak van de Duitse Bauhausarchitect Mies van der Rohe. Hij had moderne architectuur voor ogen waarbij hij zich baseerde op voorbeelden uit de minimalistische kunst, dans en muziek. Het komt er op neer dat eenvoud soms beter is dan complexere uitwerkingen. Door een foto simpel ... 
Lees verder...
 


Fotogroep Goirle toont zwart wit, maar is zeker niet kleurloos

2015-12-06    door: May van den Heuvel

Zwart wit fotografie is de vroegste vorm van fotografie. Het fotograferen in zwart wit leert je op een andere manier naar een onderwerp te kijken. Terwijl kleur de werkelijkheid weergeeft, is zwart wit fotografie een interpretatie van de werkelijkheid. Belangrijke elementen bij deze vorm van fotografie zijn structuren, vormen, lijnen, contrast, schaduwen en hooglichten. En belangrijk voor de fotog... 
Lees verder...
 


Fotogroep Goirle levert topprestatie bij Benevisie wedstrijd

2015-11-22    door: May van den Heuvel

Fotogroep Goirle heeft een fantastisch resultaat behaald bij de jaarlijkse Benevisie wedstrijd. Dit is een wedstrijd voor fotoclubs uit de regio Brabant West en Vlaanderen, die aangesloten zijn bij de fotobond. De Belgische inzending is beoordeeld door een Nederlandse jury en de Nederlandse inzending door een Vlaamse jury.

Op zaterdag 21 november reisde een delegatie van Fotogroep Goirl... 
Lees verder...
 


Fotogroep Goirle exposeert bij Trends Kappers

2015-10-25    door: Hanneke van Iersel

Trends Kappers laat elke 8 weken zijn kapsalon inrichten door een kunstenaar. Vaak amateurs, maar ook door professionals.

Vanaf 17 oktober exposeren leden van Fotogroep Goirle bij Trends Kappers.

De expositie is ingericht aan de hand van vier thema's: zwart-wit, urbex, straatfotografie en landschap.
De foto's zijn gemaakt door May van den Heuvel, Piet Kuijten, Rita van den Bout, Ron Zuidgeest, Jeroen van den Berg en Hanneke van Iersel.

Op zondag 25 oktober van 12:00-14:00 uur is de kapsalon geopend om de expositie te bekijken. Dat kan ook tijdens openingstijden van de kapsalon (maandag gesloten).

Bekijk de foto's: Album Trends Kappers.
 


Fotogroep Goirle fotografeerde architectuur

2015-10-24    door: Goirles Belang / May van den Heuvel

Het fotothema van oktober bij Fotogroep Goirle was architectuur. Dit is een thema dat de meesten van ons wel aanspreekt, want wie raakt niet onder de indruk van bijv. het werk van Gaudi. En wie kijkt niet met verbazing naar moderne, hemelreikende wolkenkrabbers of wordt stil bij het zien van een enorme kathedraal.

Voor ons als fotografen de opdracht om dit fraais op een pakkende wijze i... 
Lees verder...
 


Fotogroep Goirle succesvol bij Benevisiewedstrijd

2015-10-21    door: May van den Heuvel

Fotogroep Goirle heeft een prima resultaat behaald bij de Benevisiewedstrijd 2015. Zowel in de categorie kleur als in de categorie monochroom is er minimaal 1 foto in de prijzen gevallen.

Tevens is er minimaal 1 acceptatie in de categorie kleur.

Een resultaat om trots op te zijn.
Op 21 november worden de namen van de prijswinnaars bekend gemaakt.

Alle inzendingen van onze leden kun je in het album Benevisie 2015 bekijken.
 


Fotogroep Goirle nu ook online

2015-09-30    door: Goirles Belang / May van den Heuvel

Afgelopen maanden is er hard gewerkt aan het ontwerpen en online plaatsen van onze website. Onze dank gaat daarbij speciaal uit naar Jip Veeke en Piet Kuijten, die hier een belangrijke inbreng in gehad hebben.

De komende tijd zal de site meer en meer gevuld worden met vooral foto's. We zijn tenslotte niet voor niets een fotogroep.

Inmiddels hebben diverse leden foto's aangele... 
Lees verder...
 


Eerste clubavond seizoen 2015-2016

2015-09-03    door: May van den Heuvel

Dinsdag 1 september was de eerste clubavond van het nieuwe fotojaar voor Fotogroep Goirle.

Op het programma stond het bespreken van de inzendingen voor de Benevisie fotowedstrijd. Dit is een internationale ontmoeting tussen de Belgische Koninklijke Antwerpse Verbroedering van Fotokringen en de Nederlandse Fotobond, afdeling Brabant- West en Zeeland.

Er zijn twee disciplines: ... 
Lees verder...
 


Website Online!

2015-07-21    door: Piet Kuijten

Het wachten is voorbij, Onze website is online! De eerste opzet is klaar. De laatste pagina s worden online gezet en over een tijdje zullen alle functionaliteiten beschikbaar zijn!