Fotogroep Goirle: een fotoclub (vereniging) uit Midden Brabant

Fotogroep Goirle - Foto van de Week

2019-08-07    door: Fotogroep Goirle

Bij het maken van een foto die voor het gevoel “klopt” let een fotograaf op meerdere zaken. Zo moeten o.a. de belichting, scherpte en sluitertijd in orde zijn, maar ook de compositie is van groot belang. Kort gezegd is de compositie de opbouw van je beeld. Ook hier zijn allerlei regels en termen over te vinden, waaronder de reeks van Fibonacci. Deze term stamt uit de dertiende eeuw, de tijd van Leonardo van Pisa (ook wel Fibonacci genoemd) en gaat over een bijzondere rij cijfers.

De Rij van Fibonacci is een wiskundige reeks en krijg je door de twee getallen die aan x voorafgaan bij elkaar op te tellen. Dus: 2 en 3 maakt 5, 3 en 5 maken 8, 5 en 8 maken 13, enz. Maar wat heeft dit met fotografie te maken? Deze reeks is terug te vinden in diverse beelden, vooral ook in de natuur (o.a. de dennenappel, een slakkenhuis en de zonnebloem). De spiralen in beide richtingen leveren de getallen uit de Rij van Fibonacci op. Hoe komt dit? Soms is het toeval, maar in de meeste gevallen is het de beste manier om de zaden of blaadjes te rangschikken. Door rangschikking kan de bloem in het hart de meeste zaden kwijt. En hoe meer zaden, hoe groter de kans op een succesvolle voortplanting! En planten die hun blaadjes volgens de Rij van Fibonacci rangschikken, doen dat vaak om zoveel mogelijk zonlicht op te kunnen vangen. Zo kijkt u misschien de volgende keer toch op een andere manier naar deze prachtige bloem, een klein wonder van de natuur.

Mariëlle Wols
 


Fotogroep Goirle - Foto van de Week

2019-07-31    door: Fotogroep Goirle

De skyline van Vegas in de late namiddag met hoge wolkenkrabbers als het ware gestapeld en gedrapeerd naast elkaar. Op het voorste gebouw van glas wordt een heel grote reclame geprojecteerd die steeds van onderwerp veranderd. De andere gebouwen hebben ook veel glas, waardoor mooie projecties van de omgeving te zien zijn. De foto is in photoshop met silver effex omgezet naar zwart wit.

Geert Brekelmans
 


Fotogroep Goirle - Foto van de Week

2019-07-17    door: Fotogroep Goirle

Ferrara ligt in Italië, ten noordoosten van Bologna. Het is een vriendelijke stad met authentieke straatjes. Over de straatjes zijn vaak bogen gemaakt (=voltes) die van het huis van de koopman naar zijn winkel leiden. Ferrara heeft veel markante gebouwen, waarbij de prachtige mediterrane kleuren voor ons “noordelingen” iets speciaals zijn.

Deze foto, gemaakt in de Corso Ercole I d’Este, geeft dit prima weer. De man, die zijn hondje in deze straat uitlaat, was een cadeautje voor de fotograaf.

Frans Schrijver
 


Fotogroep Goirle – Turnhout en De Spoorzone

2019-07-03    door: May van den Heuvel

Het laatste fotothema voor de zomervakantie bij Fotogroep Goirle was ‘verval’. Voor dit thema hadden we de samenwerking gezocht met Fotogroep Focus uit Turnhout. Vijf leden van deze groep kwamen bij ons op bezoek om hun resultaten met betrekking tot dit thema te tonen. Een aantal van hen prefereerden de bespreekavond te starten met een tripel Karmeliet, waar we ook al enigszins rekening mee hadden gehouden. Niettemin werd er serieus over de foto’s gesproken. Foto’s van onder meer een gestrande boot, een aan de elementen overgelaten auto en mooie beelden van vervallen huizen op IJsland. De foto’s van Fotogroep Goirle werden, net zoals die van de Belgische fotogroep, door de makers zelf gepresenteerd. De foto bij dit artikel is gemaakt door Jeroen van den Berg, lid van Fotogroep Goirle. Jeroen maakte de foto op een kerkhof in Charleroi. Jeroen: ‘Het hele kerkhof is vervallen en alle graven verkeren nagenoeg in slechte staat. Toch staat er her en der een fraai boeketje. Er zijn dus mensen die regelmatig een bezoek brengen aan de overledenen.”

In november krijgt de samenwerking met Turnhout een vervolg met als thema ‘juxtapositie’. Wij zullen dan een tegenbezoek brengen aan onze Belgische collega’s. De foto’s van het thema verval, gemaakt door de leden van Fotogroep Goirle, kunt u weer bekijken op onze website www.fotogroepgoirle.nl.

Onze laatste activiteit voor de zomervakantie was een doe-activiteit. Onze groep is op pad geweest om het gebied van De Spoorzone in Tilburg te fotograferen. Naast de vele interessante elementen om te fotograferen, is het ook een mooie plek om de vakantie in te luiden met een lekker biertje of wijntje.

De leden van Fotogroep Goirle wensen alle inwoners van Goirle een fijne vakantie.

May van den Heuvel.
 


Meer actueel nieuws

Lees verder...