Fotogroep Goirle: een fotoclub (vereniging) uit Midden Brabant

Fotogroep Goirle - Foto van de week

2017-02-22    door: Fotogroep Goirle

De architectuur van gebouwen en interieurs heeft, naast landschapsfotografie, mijn interesse. Ik ben altijd versteld van de schoonheid die architecten in hun objecten kunnen leggen.

Om dit esthetische zo goed mogelijk in beeld te brengen, is het standpunt dat je als fotograaf inneemt, wel van cruciaal belang. Zo ook bij het vastleggen van deze trap in het Museum of the Image (MOTI) in Breda. Ik ben wel 5 keer deze trap op- en afgelopen voordat ik dacht dat dit standpunt heel interessant was.

Frans Schrijver
 


Fotogroep Goirle – veel foto’s, volop actief.

2017-02-15    door: May van den Heuvel

In februari kunnen fotoclubs, die aangesloten zijn bij de Fotobond, weer 10 foto’s insturen voor de Bondswedstrijd. Dit is een landelijke wedstrijd voor fotoclubs aangesloten bij de Fotobond, waarbij werk van minimaal 5 fotografen aangeleverd moet worden. Fotogroep Goirle gaat hier uiteraard ook aan deelnemen en de leden hebben inmiddels de 10 foto’s gekozen die ingezonden gaan worden.

Bij onze laatste fotobespreking stond er weer een vrij thema op het programma. De getoonde foto’s zijn intern besproken, met als aandachtspunten: een beschrijving van de foto, het analyseren van de foto, het interpreteren van de foto en het toekennen van een waardering. Een diversiteit aan beelden werd getoond. Zo liet Nico Vromans mooie foto’s van de zegening van paarden en honden in Oosthoven zien, toonde John Veeke HDR foto’s van een steegje in Middelburg, terwijl Piet Kuijten gekozen had voor dansfotografie.

De foto bij dit artikel is gemaakt door Marianne Schrijver- Lievense en is gemaakt in De Kunsthal in Rotterdam. Marianne: “ Het is fijn om een museum te bezoeken en te zien wat voor kunstzinnigs mensen kunnen creëren. Het museum zelf, een creatie van Rem Koolhaas, biedt door het mooi binnenvallende licht via de grote raampartijen in combinatie met de kunstwerken en het Rotterdamse straatbeeld een boeiend onderwerp voor mijn camera”.

Onze praktijkavond stond in het teken van druppelfotografie. Na een theoretische introductie van Geert Brekelmans werd de theorie in praktijk gebracht onder leiding van John Veeke. Alle leden konden zich uitleven bij een vijftal opstellingen met waterbakken, infuuszakken , tomaatjes, lepels enz. Voor iedereen een leerzame avond, zeker wat betreft het fotograferen met meerdere flitsers.

Een bezoek aan onze website www.fotogroepgoirle.nl is de moeite waard en een aantal van onze foto’s kunt u ook bekijken in de etalage naast Slagerij Strijbos in winkelcentrum ‘De Hovel’. Mocht u interesse hebben om ook een serie foto’s van Fotogroep Goirle in uw winkel, horeca- of bedrijfspand te hangen, dan kunt u contact met ons opnemen door te mailen naar info@fotogroepgoirle.nl.

May van den Heuvel
 


Fotogroep Goirle - Foto van de week

2017-02-15    door: Fotogroep Goirle

Het was prachtig vandaag. Even met de camera erop uit in natuurgebied De Kaaistoep in Tilburg. De in ijzel gevangen bomen en planten geeft de natuur een bijna grafische aanblik. Ik werd getroffen door de prachtige lichtval,die van de verdorde schermbloemen als het ware een kristallen kunstwerkje maakt.

Fred de Koning
 


Fotogroep Goirle - Foto van de week

2017-02-08    door: Fotogroep Goirle

Bewogen Herfst

Deze foto is gemaakt in de bossen van Oisterwijk tijdens een regenachtige herfstdag. De paddenstoelentijd was al voorbij en de bladeren waren flink aan het vallen. Om het stormachtige karakter van deze dag vast te leggen, heb ik gebruik gemaakt van een langere sluitertijd en de camera bewogen tijdens het fotograferen om zo beweging en meer dynamiek in de foto te krijgen. Door tevens gebruik te maken van een flitser is de voorgrond van de foto scherp en de rest bewogen. Het resultaat is deze schilderachtige foto waarbij de herfstkleuren elkaar mooi aanvullen.

John Veeke
 


Fotogroep Goirle - Foto van de week

2017-02-01    door: Fotogroep Goirle

In 2002 maakte ik mijn eerste fietstocht. Met een weggooicameraatje maakte ik foto’s daarvan. Een vijftal jaren later fietste ik 2 maanden door Spanje. Een tocht van 4000 km en die wilde ik toch wel beter gaan vastleggen. Hiervoor kocht ik mijn eerst digitale spiegelreflex camera, een zeer lichte Nikon D40.

Vanaf toen legde ik steeds elke fietsreis op de gevoelige plaat vast. Zo ook afgelopen jaar. Alleen heb ik de spiegelreflex thuis gelaten en een Nikon Coolpix P340 meegenomen, waarmee kun je ook RAW-foto’s kunt maken. Heel belangrijk voor de nabewerking.

Ik zat te eten op een terras bij een meer in Vesoul in het noordoosten van Frankrijk. Deze twee dames waren mij al opgevallen. Ze maakten ook foto’s van de zonsondergang. Even later liepen ze het water in en toen moest ik gewoon deze foto maken. Het licht was geweldig. Wel lagen er veel hinderlijke objecten, zoals een veiligheidsdraad met ballen en andere zwemmers in de weg. De geweldige kleuren waren op de foto ook erg flets geworden. Omdat de dames te dicht aan de rechterkant van de foto stonden, moest ik de foto ook nog verbreden en vullen met een logische inhoud. En dan is er gelukkig Photoshop, waarmee je dat allemaal weer kunt herstellen en verbeteren.

Piet Kuijten
 


Meer actueel nieuws

Lees verder...