Fotogroep Goirle: een fotoclub (vereniging) uit Midden Brabant

Fotogroep Goirle - Foto van de Week

2019-12-11    door: Fotogroep Goirle

Deze foto is de combinatie van de stilte die bij een bos hoort met het vaak harde, snerpende geluid van de elektrische gitaar. Het is een foto uit de photoshoot die ik gemaakt heb van Carlota López van de Logt, de gitariste in de begeleidingsband van Duncan Laurance. Meer foto’s van Carlota en anderen kun je zien op www.mayvandenheuvel.nl.

May van den Heuvel.
 


Fotogroep Goirle - Foto van de Week

2019-12-04    door: Fotogroep Goirle

Een mooie onweerswolk boven een veld waaruit regen valt. Naast de wolk is een fraaie, blauwe lucht te zien. De foto is iets contrastrijker gemaakt om de verschillen tussen de elementen duidelijker te maken.

Geert Brekelmans
 


Fotogroep Goirle aan de slag met juxtapositie

2019-11-27    door: May van den Heuvel

Juxtapositie is het naast elkaar plaatsen van zaken om daarmee een contrasterend effect te bereiken. In het algemeen worden door juxtapositie zowel verschillen als overeenkomsten duidelijker zichtbaar. Juxtapositie is het contrast tussen fysieke objecten. Het is de bedoeling om het contrast tussen verschillende objecten te visualiseren en te proberen een verhaal te creëren.

In de fotografie gebruiken we compositie, het handig gebruik van perspectief of het zorgvuldig plaatsen van voorwerpen om contrast in het beeld te krijgen. Juxtapositie in de fotografie is een krachtig middel om ernst te verbeelden, of om een komische weergave van een scene vast te leggen. Een voorbeeld van een juxtapositie foto zou een opname van een corpulent persoon kunnen zijn die voor een reclameposter staat van afslankproducten. Beide aspecten van de foto trekken aandacht, zowel de persoon als de tekst.

Het thema juxtapositie hebben we gezamenlijk met Fotogroep ‘In Focus’ uit Turnhout aangepakt. In Turnhout hebben we de foto’s van beide fotogroepen besproken. Iedere fotograaf kon een aantal foto’s tonen waarvan hij of zij meende dat die voldeden aan het thema. Uiteraard was de één daar beter in geslaagd dan de ander. Het bleek in ieder geval een pittige, maar zeker ook een uitdagende foto opdracht te zijn.

De foto bij dit artikel is gemaakt door Jeroen van den Berg. Jeroen maakte een foto waarop een vaak waarneembaar hedendaags tafereel te zien is, nl jongeren die een selfie maken. Het feit dat de selfie met een bakelieten telefoon gemaakt wordt, brengt bij de beschouwer een glimlach op het gezicht.

Tot december kunt u nog een kleine expositie van onze fotogroep bezoeken in de Goirlese Bibliotheek.

May van den Heuvel
 


Meer actueel nieuws

Lees verder...