Fotogroep Goirle: een fotoclub (vereniging) uit Midden Brabant

Fotogroep Goirle - Foto van de Week

2019-09-04    door: Fotogroep Goirle

Clickbait kennen de meeste mensen wel van internet. Clickbait is een link naar een artikel of pagina op het internet dat een titel of afbeelding heeft die opvallend is, nieuwsgierigheid opwekt en dusdanig overdreven en overgedramatiseerd is, dat er zoveel mogelijk mensen op zullen klikken. Meestal met het doel je naar reclame te leiden.

Als amateurfotograaf ken ik ook een vorm van clickbait waar ik telkens weer in trap. Namelijk al die acts van kleinkunst en straatmuzikanten om toeristen te behagen. Ik maak dan voor alle zekerheid toch maar een foto waar ik dan later weer niks mee doe.

Erik Verstegen
 


Fotogroep Goirle - Foto van de Week

2019-08-28    door: Fotogroep Goirle

Ferrara is een stad in Italië, de hoofdstad van de provincie Emilia-Romagna, gelegen ten noordoosten van Bologna. Het is een stad waar een vriendelijke en gemoedelijke sfeer heerst. Een stad met prachtige oude en authentieke straatjes. Zo laat deze foto naast het oude plaveisel ook de prachtige mediterrane kleuren zien.

Marianne Schrijver-Lievense
 


Fotogroep Goirle - Foto van de Week

2019-08-07    door: Fotogroep Goirle

Bij het maken van een foto die voor het gevoel “klopt” let een fotograaf op meerdere zaken. Zo moeten o.a. de belichting, scherpte en sluitertijd in orde zijn, maar ook de compositie is van groot belang. Kort gezegd is de compositie de opbouw van je beeld. Ook hier zijn allerlei regels en termen over te vinden, waaronder de reeks van Fibonacci. Deze term stamt uit de dertiende eeuw, de tijd van Leonardo van Pisa (ook wel Fibonacci genoemd) en gaat over een bijzondere rij cijfers.

De Rij van Fibonacci is een wiskundige reeks en krijg je door de twee getallen die aan x voorafgaan bij elkaar op te tellen. Dus: 2 en 3 maakt 5, 3 en 5 maken 8, 5 en 8 maken 13, enz. Maar wat heeft dit met fotografie te maken? Deze reeks is terug te vinden in diverse beelden, vooral ook in de natuur (o.a. de dennenappel, een slakkenhuis en de zonnebloem). De spiralen in beide richtingen leveren de getallen uit de Rij van Fibonacci op. Hoe komt dit? Soms is het toeval, maar in de meeste gevallen is het de beste manier om de zaden of blaadjes te rangschikken. Door rangschikking kan de bloem in het hart de meeste zaden kwijt. En hoe meer zaden, hoe groter de kans op een succesvolle voortplanting! En planten die hun blaadjes volgens de Rij van Fibonacci rangschikken, doen dat vaak om zoveel mogelijk zonlicht op te kunnen vangen. Zo kijkt u misschien de volgende keer toch op een andere manier naar deze prachtige bloem, een klein wonder van de natuur.

Mariëlle Wols
 


Meer actueel nieuws

Lees verder...