Fotogroep Goirle: een fotoclub (vereniging) uit Midden Brabant

Expositie Fotoclub.nl

2016-10-23    door: May van den Heuvel

Ons clublid Hanneke van Iersel exposeert met Fotoclub.nl in Eindhoven.

Expositie van het eindwerk van de cursus projectfotografie bij Fotoclub.nl. De deelnemers hebben een jaar lang gewerkt aan hun eigen project wat een zeer gevarieerde expositie oplevert.

Mijn project heeft de titel #zwerfie Het is bijzonder dat er mensen zijn die het afval dat anderen op straat gooien oprapen en ook nog positief blijven. Een #zwerfie is een selfie met het geraapte afval en wordt gedeeld op social media. Ik kwam tot de ontdekking dat er achter het oprapen van zwerfafval een hele community schuilgaat. Wereldwijd wordt door vrijwilligers afval opgeraapt om te voorkomen dat het afval in zee beland en de plastic soep nog groter wordt. Deze mensen wilde ik in beeld brengen en hun verhaal wilde ik horen. Ik heb contacten gelegd via social media, afspraken gemaakt om een middag samen afval op te rapen op hun meest favoriete locatie. De locatie heb ik gefotografeerd en het portret heb ik ook daar gemaakt. Het afval heb ik mee naar huis genomen, uitgesorteerd en er een collage van gemaakt. Zo zijn er vier drieluiken ontstaan. Ik heb de afvalrapers als zeer positieve en gemotiveerde mensen ervaren. Iedere afvalraper heeft zijn eigen motivatie om telkens weer op pad te gaan. Via social media delen zij hun vondsten met elkaar.

Voor dit fotoproject wilde ik buiten mijn comfortzone stappen. Ik wilde mensen fotograferen. Duurzaamheid, innovatie, sociale bewogenheid en positiviteit zijn voor mij belangrijke waarden. Voor dit project ben ik een zoektocht gestart naar mezelf in de fotografie. Ik ben tot de ontdekking gekomen dat ik graag een verhaal wil vertellen bij de foto's die ik maak. Mensen fotograferen, contacten leggen en zeker zijn van wat ik in beeld wil brengen was de uitdaging. Na de onderzoeksperiode stond mijn besluit vast met als resultaat leuke contacten en vier drieluiken die het verhaal vertellen van de afvalrapers.
 


Fotogroep Goirle - Foto van de week

2016-10-19    door: May van den Heuvel

De foto van deze week is gemaakt door John Veeke.

Op de foto is een van de luchtboogbeelden op de St. Jan in ’s-Hertogenbosch te zien . In het jaar van de 500e sterfdag van Jeroen Bosch was het mogelijk om letterlijk door de dakgoten van de St. Jan te lopen en deze beelden van bovenaf te zien. Volgens de encyclopedie stond de uil in de oudheid voor wijsheid, maar in de middeleeuwen juist voor domheid en bedrog. Het is niet bekend waar dit beeld uit de 19e naar verwijst.
 


Fotogroep Goirle - Foto van de week

2016-10-12    door: May van den Heuvel

De foto van deze week is gemaakt door Rita van den Bout.

Rita fotografeerde tijdens het blauwe uurtje, de periode tijdens de schemering waarbij de lucht een helder blauwe kleur krijgt. Mooi is de reflectie van de lucht in het water. Een foto om stil van te worden.

Rita vertelt over haar foto: “Ik fotografeer dingen die mij plots opvallen. De onderwerpen kunnen dus heel divers zijn. Meestal heb ik mijn camera bij me (of een kleintje, of mijn telefoon) en dan kom ik deze zonsondergang tegen! Hier geniet ik van”.
 


Succes bij de Benevisie wedstrijd

2016-10-08    door: May van den Heuvel

Fotogroep Goirle heeft ook dit jaar weer uitstekend gepresteerd bij de Benevisie wedstrijd. De bekendmaking van de uitslag van de wedstrijd vond plaats in de kapel Saint Louis in Oudenbosch, waar ook de tentoonstelling te bezoeken is.

Ons clublid John Veeke wist de eerste prijs te bemachtigen in de categorie monochroom. Een prima prestatie, zeker als je bedenkt dat hij vorig jaar hetzelfde presteerde in de categorie kleur.

In de categorie monochroom was er verder een acceptatie van een foto van Frans Schrijver, een foto van Nico Vromans, een foto van Piet Kuijten en een foto van May van den Heuvel. In de categorie kleur waren twee foto's van Marianne Schrijver-Lievense, twee foto's van Frans Schrijver, een foto van Erik Verstegen en een foto van May van den Heuvel geaccepteerd.

Hiernaast ziet u de winnende foto van John.
Voor alle foto's, inclusief de niet geaccepteerde foto's, verwijzen wij u naar ons album Benevisie 2016.
 


Fotogroep Goirle - Foto van de week

2016-10-05    door: May van den Heuvel

De foto van deze week is gemaakt door Piet Kuijten.

Ik maak al een jaar of zes foto’s van optredens van popmuzikanten. En dan met name van de studenten van de Fontys Rockacademie in Tilburg. Hierdoor kom ik af en toe ook in de gelegenheid ook andere optredens, zoals het Festival Mundial, van dichtbij te kunnen fotograferen.

De band Shantel (Balkan) ken ik al jaren en heb al ongeveer tien concerten van hen bezocht. Ze hebben ondertussen ook al twee of drie keer opgetreden op het Festival Mundial. Toen was ik in de gelegenheid om van hen foto’s te maken die ik hen heb toegestuurd. Marcus Darius Ghoreischian (drummer) had hierop gereageerd.

Afgelopen Festival Mundial kwam ik Marcus een paar uur voor hun optreden tegen in de Koepelhal. Hij zei nog blij te zijn met de eerdere foto’s. Een paar uur later zag Marcus mij met mijn camera gericht op hem. Hij deed zijn bekende truc met zijn drumstok (draaiend door zijn vingers) en wees plots met de drumstok in zijn andere hand recht in mijn lens. En toen had ik hem…
 


Meer actueel nieuws

Lees verder...