Fotogroep Goirle: een fotoclub (vereniging) uit Midden Brabant

Fotogroep Goirle - Foto van de week

2017-07-19    door: Fotogroep Goirle

Een van mijn voorkeursgebieden binnen de fotografie ligt bij landschapsfotografie. Ik vind het heerlijk om er (in de vakantie) op uit te trekken en vervolgens landschappen vast te leggen. Dit is niet zo gemakkelijk als het lijkt, want de camera ziet geen diepte. Hierdoor is het vaak moeilijk om de weidsheid van een landschap ook te vangen in je foto. Je moet op zoek naar elementen, die je als het ware meenemen in de foto. Ook kun je een punt zoeken waar het oog naar getrokken wordt.

Deze foto maakte ik in Italië, waarbij de lijnen in het landschap en het berghutje bijdragen aan een goede compositie in de foto.

Mariëlle Wols
 


Fotogroep Goirle - Foto van de week

2017-07-12    door: Fotogroep Goirle

Deze foto is gekozen tot beste foto door de deelnemers van de fotoreis naar Portugal waaraan ik heb deelgenomen. De fotoreis stond onder leiding van reisfotograaf Raymond Rutting. Bij de verkiezing van de foto van het jaar van Fotogroep Goirle is deze foto nummer 5 geworden.

Het Lusitano paard is een bekend Portugees ras. Er wordt geprobeerd het ras zo zuiver mogelijk te houden. Op de stoeterij die we bezocht hebben werd een van de paarden bereden door de dochter gekleed in originele gaucho kleding.

Hanneke van Iersel
 


Fotogroep Goirle - Foto van de week

2017-07-05    door: Fotogroep Goirle

Het idee achter de foto met de wegrennende kasteeldame kwam tot stand door het zien van de vorige foto in De Rode Draad. Dit was een fotografie project van Fotogroep Goirle waarbij ieder lid een foto moest maken n.a.v. de aangeleverde foto van zijn of haar voorganger.

Op de vorige foto was een middeleeuwse galerij afgebeeld met daarin een ridder die net om het hoekje kijkt in een deuropening. De kasteeldame zou, bij het zien van de voor haar onbekende ridder, zo geschrokken zijn, dat ze het op een lopen zette. Ze rende de galerij uit en nam de steile weg naar het hoogste punt van het kasteel.

Om dit beeld te realiseren heb ik gebruik gemaakt van een foto van een kasteel, welke ik vorig jaar oktober in het plaatje Molyvos op het Griekse eiland Lesvos gemaakt had. Vervolgens heb ik afgelopen maand een bevriend model uitgenodigd om bij mij in de thuisstudio een fotoshoot te doen. Tijdens de fotoshoot hebben we een aantal poses en belichtingen uitgeprobeerd. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de pose, waarbij ik het model van achteren fotografeer, waarbij ze een naar voren gebogen houding aanneemt en tevens één been optilt, als ware ze een trap oploopt. Tenslotte, heb ik beide foto’s in Photoshop samengevoegd tot het beeld wat u hier afgedrukt ziet. Model: Marleen van der Horst

Ron Zuidgeest
 


Fotogroep Goirle – De foto van het jaar

2017-06-28    door: May van den Heuvel

De 14 leden van Fotogroep Goirle hebben het fotojaar afgesloten met de presentatie van De Rode Draad. Alle leden hadden fotografisch gereageerd op de foto van hun voorganger. Vertrekpunt was de Foto van het Jaar 2015-2016. Uiteindelijk kwamen we tot een fotoverhaal dat als startfoto een zwart wit portret van een persoon met veel tattoos had, terwijl de slotfoto een foto van een wegrennende vrouw was. Het was leuk om dit proces van fotografisch associëren te zien en tevens te vernemen dat ieder er met plezier aan gewerkt had. Het project werd als bijzonder geslaagd ervaren en staat voor het komend fotojaar weer op het programma.

Tijdens de laatste bijeenkomst werd ook De Foto van het Jaar 2016-2017 kenbaar gemaakt. De foto’s werden gejureerd door landschapsfotograaf Marcel van Balkom. Hij liet ons op deze avond een prachtige serie foto’s met indrukwekkende landschappen van IJsland zien. Op zijn website www.marcelvanbalkom.nl zijn o.a. de foto’s van IJsland te zien. Overigens organiseert Marcel ook fotoreizen naar dit prachtige land.

Marcel besprak alle foto’s en motiveerde tenslotte zijn keuze van de top 5. Plaats 5 was voor Hanneke van Iersel. Op plaats 4 eindigde Nico Vromans. De derde plek was voor Piet Kuijten. Als tweede eindigde Frans Schrijver en de foto van Fred de Koning was gekozen tot Foto van het Jaar 2017. Deze foto zal komend fotojaar de startfoto zijn voor ‘De Rode Draad’.

Eerder deze maand hebben we het fotojaar geëvalueerd en het programma voor komend fotojaar vastgesteld. Het was fijn om te vernemen dat alle leden verder willen gaan binnen Fotogroep Goirle. De thematische opdrachten, afgewisseld met vrije opdrachten en daarnaast de informatieve / technische avonden werden als bijzonder prettig ervaren.

In winkelcentrum ‘De Hovel’ , naast Slagerij Strijbos, hangt sinds kort een nieuwe serie foto’s van onze leden. Op onze website www.fotogroepgoirle.nl staan heel veel thematische foto’s, wedstrijdfoto’s en u kunt er ook de individuele portfolio’s van de leden vinden.

Fotogroep Goirle wenst alle Goirlenaren een fijne vakantie met veel fotoplezier.

May van den Heuvel
 


Meer actueel nieuws

Lees verder...