Fotogroep Goirle op herhaling.

Het tweede thema in september bij Fotogroep Goirle was ‘herhaling’. Bij het kijken naar foto’s gaat het vaak om het gevoel dat opgeroepen wordt bij de kijker. Als fotograaf tonen we een deel van het geheel, een deel van de werkelijkheid. Een dergelijk gevoel in foto’s leggen wordt mede beïnvloed door de opbouw van het beeld, oftewel de compositie. Bij herhaling ontstaat meestal een rustig beeld, waarbij de kijker dus een gevoel van rust wordt voorgeschoteld. Het ritme in het beeld is daarbij heel belangrijk. Bij herhalende elementen kun je denken aan palen, balkons van een flatgebouw, of bijvoorbeeld de spijlen van een brug. Maar ook kleuren die op diverse plaatsen in het beeld terugkomen, zorgen voor een rustgevend beeld.

Zoals gebruikelijk toonden onze leden weer maximaal 3 foto’s, die u kunt bekijken op deze website. De foto bij dit artikel is gemaakt door Erik Verstegen. Erik fotografeerde bij het monument Palendorp in Petten. Dit fraaie kunstwerk bestaat uit 160 palen van zes tot twaalf meter lengte. Het is een herinnering aan het oude Petten dat lang geleden werd overspoeld door de zee. Wat de foto zo leuk maakt is het spanningsveld tussen de meeuw en het kleine mensje op de achtergrond. Deze palen zijn een dankbaar onderwerp voor veel fotografen. Mensen wandelen voortdurend tussen de palen, hetgeen leuke tafereeltjes oplevert en met een beetje geluk landt er een meeuw op een zo’n paal.

 

May van den Heuvel