Avondfotografie

 

Het thema van onze Fotogroep Goirle was “Avondfotografie”. Een paar weken geleden ben ik hiervoor op pad gegaan en het station met zijn mooi verlicht zadeldak leek mij een mooi onderwerp. Daar wat foto’s gemaakt. Redelijk tevreden liep ik verder en kwam bij het busstation uit. Daar bij het zebrapad mijn camera met groothoeklens (14mm) op statief gezet. Ook de timer op 12 seconden gezet. Dit om trillingen bij het met de hand afdrukken te voorkomen.
ISO-waarden gesteld op 100 en diafragma f8 of nog iets kleinere lensopening gekozen. Ook een belichtingscorrectie van +2 gebruikt. In RAW kan ik de belichting altijd nog aanpassen. Hierdoor was de belichtingstijd wel 20 tot 30 seconden. Verder scherp gesteld op het verkeerslicht aan de andere van het zebrapad.
Op het moment van het afdrukken stond er een bus voor het rode stoplicht te wachten. Ik had uitgerekend wanneer ik moest afdrukken gelet op de timer van 12 seconden. Het moment van de opname moest zijn als het verkeerslicht voor de voetgangers op rood sprong. Dan duurde het nog een aantal seconden voordat de bus ging rijden. Doordat de bus nog even stil stond, kun je zelfs nog zien dat het lijn 9 Reeshof via UvT/Witbrant.
Daarna ging de bus rijden en zien we de strepen verschijnen van de lichten van de bus. Ik had het geluk dat er meteen een tweede bus achter aan kwam die juist rechtsaf sloeg. En ook die lichten van de bus zijn zichtbaar op de foto.
Blij ging ik weer naar huis. Wetende dat ik toch weer een mooie en vooral bijzondere foto had geschoten.

Piet Kuijten