Fotogroep Goirle maakte high key en low key foto’s.

De opdracht voor de maand april bij fotogroep Goirle was het maken van low- key en/of high-key foto’s. Bij een low-key foto overheersen de donkere tonen het beeld. Naast een overwegend donker beeld, kenmerkt een low-key foto zich door een hoog contrast. Slechts een deel van de foto is verlicht, de rest valt geheel of gedeeltelijk weg in de donkere partijen. Door het hoge contrast en de donkere tinten krijgen low-key foto’s veel drama. Ze zijn vaak mysterieus en geschikt om spanning in een foto te brengen. Contrast is belangrijk in een low-key foto. Daarom is een onderbelichte foto geen low-key, maar gewoon een donkere futloze foto zonder contrast.

High-key fotografie is precies het tegenovergestelde: hier domineren de lichte tonen de foto. Door de lichte toon geeft een high-key foto een positief gevoel en wordt het geassocieerd met natuurlijk, puurheid en zuiverheid. Niet voor niets zie je high-key fotografie vaak terug bij foto’s van jonge kinderen, reclamefoto’s voor gezonde voeding en modefoto’s voor zomerkleding.

De foto bij dit artikel is een foto van mijn kleindochtertje Elise en heb ik gemaakt in mijn thuisstudio met behulp van twee studioflitsers met softbox.

May van den Heuvel.