Fotogroep Goirle – Pepper No. 22

Het eerste gekozen thema na het zomerreces bij Fotogroep Goirle betrof de opdracht een foto te maken met als inspiratiebron het werk van een bekende fotograaf. Je kunt dan denken aan het werk van bijvoorbeeld Erwin Olaf, Anton Corbijn, Man Ray en Rineke Dijkstra. Fotografen maken uiteraard in de loop van hun creatieve leven ook een ontwikkeling door. De Belgische fotograaf Stefan Vanfleteren bijvoorbeeld heeft gewerkt in oorlogsgebieden, terwijl hij zich later heeft toegelegd op het maken van voornamelijk portretten in zwartwit. Het zal duidelijk zijn dat we niet altijd de inspiratiebron van iedere getoonde foto konden ontdekken. Meestal was uitleg van de maker nodig. Dat is niet zo vreemd gezien de vele fotografen die nationaal en internationaal bekendheid hebben verworven en gezien het al eerder genoemde feit dat deze fotografen vaak diverse fasen in ontwikkeling hebben doorgemaakt.

De getoonde foto is gemaakt door John Veeke. John kwam tijdens zijn zoektocht op internet op het spoor van de in de jaren 30 opgerichte F64 groep. Deze groep bestond uit elf fotografen waaronder Edward Weston.

Deze Edward Weston heeft in 1930 een beroemde foto ‘Pepper No. 30’ gemaakt. Deze foto is voor John het uitgangspunt geweest om bijgaande foto van een paprika te maken. Edward Weston heeft zijn foto destijds gemaakt met een belichtingstijd tussen de 4 en 6 uur om met een uiterst klein diafragma alles scherp in beeld te krijgen. Gelukkig hebben we tegenwoordig met de moderne foto apparatuur wat meer mogelijkheden en zijn we niet gebonden aan deze extreem lange sluitertijden.

 

May van den Heuvel.