In de wandelgangen

Op zondag 19 mei werd de Kloosterdag gehouden in meerdere kloosters, waaronder de Trappisten op het Koningshoeven te Tilburg (Berkel-Enschot). Ik heb van die gelegenheid gebruik gemaakt om eens een kijkje te nemen in het klooster, met mijn camera.

Op zo’n dag kun je er op rekenen dat het enorm druk kan zijn. Dus kies bij zo’n gelegenheid ook een goed tijdstip. Het eind van de middag, zo rond 3 uur / half vier, leek mij een goed moment. Er waren steeds groepen die een rondleiding kregen. Hierdoor waren er ook wat rustigere momenten. En als er dan toch iemand op de foto staat dan is Photoshop een handige tool om hen in het niet te laten verdwijnen. Soms moet je wat…

De gangen zijn vaak erg indrukwekkend, zeker als de zon door de ramen naar binnen schijnt. Ook zou het fijn zijn als er toch een paar broeders/paters op de foto te zien zijn. Nadat ik al veel foto’s gemaakt had werd het tegen vijf uur een stuk rustiger en kreeg ik de situatie in beeld die op de foto te zien is. Heel belangrijk is het kiezen van een standpunt. Rechts van de gang leek mij geschikt omdat dan ook de ramen beter in beeld zouden komen. Deze broeders/paters stonden geanimeerd te praten met elkaar en met flinke gebaren wat het alleen maar mooier maakte. Wel stonden er nog een paar mensen op aan het eind van de gang en waren er juist een paar verdwenen door het Oratorium in te gaan aan de rechter kant. Nu niet lang gewacht en een foto gemaakt. De mensen op het einde van de gang (silhouetten) heb ik verwijderd.

Ook een mooi standpunt zou zijn geweest op dezelfde plaats, maar vanaf de grond. Omdat ik echter van te voren had bedacht de verticale lijnen loodrecht uit te lijnen, was dit niet een goede keuze. Door het uitlijnen zouden de broeders/paters zodanig vervormd worden dat ze te dun of te breed zouden worden. Op ooghoogte is dat probleem nagenoeg nul.

Verder heb ik geen flits gebruikt. Daarom heb ik de ISO-waarde verhoogt tot zelfs 6400. Dat was ook nodig omdat ik de scherpte-diepte wat wilde vergroten. Hierdoor had ik een diafragma nodig van 8 of 10. Een probleem met deze foto was wel dat het gezicht van de broeder/pater veel te licht werd, zodanig dat het uitgebeten leek. Daarom een paar plaatsen, zoals het gezicht van de broeder/pater, wat donkerder gemaakt. Omdat de foto op die plaatsen toch nog genoeg kleur had kon ik dit toepassen.

De foto geeft een goed sfeerbeeld van de binnenkant van een klooster.

Piet Kuijten.