Anthony

Op de foto zie je Anthony Lubbers, student van de AMPA-opleiding (voorheen conservatorium) van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Dit was tijdens zijn eindpresentatie op 19 juni 2018, dat hij met zeer goed resultaat afsloot.

Een saxofoon is een heel mooi instrument met een mooie lijn of vorm. Ik heb gekozen voor deze houding waarin die vorm mooi naar voren komt. Ook let ik bij het maken van zo’n foto op de pose van de muzikant, de handzetting op het instrument en de gelaatsuitdrukking. In dit geval zorgde ik er ook voor dat de lamp naast zijn hoofd nu achter zijn hoofd gesitueerd was zodat hij helemaal niet te zien is. Maar wel zie je dat aan het licht bij de haren en bij de nek. Verder was het belangrijk dat hij ook in een spotverlichting stond waardoor zijn huid schitterend naar voren komt. Dus je ziet dat je toch op heel veel dingen moet letten tijdens het maken van zo’n foto. Doordat ik dit al bijna 8 jaar doe kan ik al veel van te voren bedenken en bekijken zodat ik tijdens het maken van de foto vooral let op gelaat, handzetting, licht, en houding. De foto zit eigenlijk in mijn hoofd voordat ik begin.

Ik kies ervoor om te werken met de diafragma-voorkeuzestand. Deze staat meestal op F2.8. Verder is de ISO-waarde op 6.400 ingesteld. Hierdoor stelt de camera zelf de sluitertijd vast. Deze kan variëren van 1/160 tot 1/10 of zelfs nog langer. Meestal werk ik met tijden van 1/50ste. De lichtsituatie kan heel sterk variëren.

Piet Kuijten