Wij zijn met onze Fotoclub “Fotogroep Goirle” een weekeinde op bezoek geweest in Luik om foto’s te nemen. Op zaterdag hebben we een viertal Urban-locaties bezocht. Zondag zijn we foto’s gaan nemen op het schitterende station van Luik welk ontworpen is door de zeer beroemde Spaanse architect Santiago Calatrava. Hij heeft in Nederland de Calatravabruggen over de Hoofdvaart in Haarlemmermeer ontworpen. Zijn ontwerpen zijn meestal zeer mooie, ingewikkelde constructies. Een aantal van zijn ontwerpen hebben te leiden aan roestvorming omdat ze wel heel moeilijk te onderhouden zijn. Hierdoor wordt men opgezadeld met extra onderhoudskosten die behoorlijk hoog kunnen oplopen.

Het was moeilijk kiezen om één foto van dat weekeinde te tonen. Mijn keuze viel op het station in Luik, met name een deel van de constructie van het schitterende dak, met veel staal en glas. Ik zag er een stengel met een blad in. Dat deel heb ik zoveel mogelijk geïsoleerd in beeld gebracht. Ik koos mijn standpunt tegen de onderkant van een steunpunt. Hierdoor kreeg ik een mooie invoerende lijn, van de “stengel”. Met mijn camera draaide ik zolang totdat ik het “blad” helemaal in beeld had waarbij het eindpunt van het blad in de rechter benedenhoek terecht kwam.

Als je de foto ziet kun je in eerste instantie niet inschatten hoe groot deze constructie in werkelijkheid is. Je hebt geen referentie. Het eindpunt van het blad in de rechter benedenhoek is eigenlijk een zelfde steunpunt als waar de stengel begint. De overspanning is misschien wel 150 tot 200 meter. Mijn bedoeling was echter om de “stengel met blad” goed in beeld te brengen. En of ik daar in geslaagd ben is aan de kijker.

Piet Kuijten