Fotogroep Goirle geïnspireerd door Stephan Vanfleteren

Stephan Vanfleteren is een Belgische fotograaf, gespecialiseerd in zwart wit portretten. In 1998 won hij de European Fuji Awards; in 1996, 1998 en 2000 won hij vijf World Press Photo Awards en verschillende Belgische persprijzen. De stijl van Vanfleteren kenmerkt zich door soberheid en karakterfotografie. Hij fotografeert in zwart-wit en laat zoveel mogelijk weg. Het verplichte thema voor de maand februari bij Fotogroep Goirle was het maken van portretten in de geest van Stephan Vanfleteren.

Hoewel er voldoende materiaal van Stephan Vanfleteren op internet te vinden is, is het natuurlijk niet altijd gemakkelijk om je de stijl aan te meten van iemand anders. Allereerst is het belangrijk om je te verdiepen in het werk van Vanfleteren, te onderzoeken wat kenmerkend is in zijn fotografie en natuurlijk op zoek te gaan naar geschikte modellen. Alle leden van Fotogroep Goirle hadden met veel plezier aan deze opdracht gewerkt en de resultaten waren heel mooi.

De foto bij dit artikel is gemaakt door Nico Vromans. Nico toonde ons vier portretten, frontaal gefotografeerd en gepresenteerd in een ovaal kader. Een heel mooie serie, die alleen maar bewondering oogstte. Nico heeft het meisje op de foto gevraagd om aan iets te denken wat ze niet zo leuk vindt en om recht in de lens te kijken. Dit om een foto te krijgen die een pure emotie uitstraalt en het meisje laat zien zoals zij zich op dat moment voelde.

Op onze website kunt u de foto’s van dit thema bekijken onder PORTFOLIO / THEMA maar ook in het album onder aan deze pagina.

In februari hadden we ook John Lommen, gastspreker van de Fotobond, op bezoek. John heeft ons een kijkje gegeven in de fotografie van Rineke Dijkstra en Michael Wolf. Rineke is o.a. bekend door haar strandportretten van adolescenten. Ze is ook winnares van de Hasselblad Award, een prestigieuze prijs in de wereld van de fotografie. Rineke Dijkstra exposeert van 10 maart tot 22 juli 2018 in museum De Pont in Tilburg. Michael Wolf is een Duitse fotograaf die lange tijd in Hong Kong heeft gewoond. Hij maakte o.a. indrukwekkende series van wolkenkrabbers in Hong Kong en van reizigers in de overvolle metrotreinen van Tokyo. Wolf exposeert momenteel in Het Fotomuseum in Den Haag.

Wilt u contact met ons opnemen of reageren op onze foto’s dan kan dat door te mailen naar info@fotogroepgoirle.nl .

May van den Heuvel

Thema: Fotograferen à la Stephan van Fleteren

Emoties
Kai
Raymond
Manon 1
Manon 2
Manon 3
0
0
0
0
0
0
Rohiet
Sarah
Tommy
Selfie ala Stephan Vanfleteren
Zelfportret
Zelfportret 2
Zelfportret 3
Portret in de stijl van Stephan Vanfleteren
Portret in de stijl van Stephan Vanfleteren
Portret in de stijl van Stephan Vanfleteren
Peter a la Vanfleteren
Peter en Marlies a la Vanfleteren
Mieke a la Vanfleteren
Hardloper
Middeleeuwse werkman
A la Stephan Vanfleteren
A la Stephan Vanfleteren
A la Stephan Vanfleteren
Emoties
Emoties
Emoties
Kai
Raymond
Manon 1
Manon 2
Manon 3
0
0
0
0
0
0
Rohiet
Sarah
Tommy
Selfie ala Stephan Vanfleteren