Fotograferen als Stephan Vanfleteren

Als enthousiast amateurfotograaf heb ook ik zo mijn helden. De landschappen van Ansel Adams. De glamour van William Rutten. Muziekwerk van Corbijn. Al die fotografen hebben een speciale kwaliteit die me aantrekt en waar ik iets van probeer over te nemen.

Een fotograaf die ik erg bewonder is Stephan Vanfleteren. Hij maakt foto’s, die het anekdotische overstijgen en al snel de allure krijgen van een icoon. Het is de zeggingskracht van zijn foto’s die mij erg aanspreekt.

Deze foto heb ik gemaakt bij een expositie van Stephan’s werk in het fotografiemuseum in Antwerpen. Geïnspireerd door zijn werk heb ik daar ook een aantal foto’s gemaakt op de manier waarop ik denk dat hij de foto zelf zou hebben getrokken. Met de foto wil ik dat de kijker zelf een verhaal verzint. Wat gebeurt hier, wat zou de man op de foto zeggen? Zou hij zeggen “He die kleine rakker is zo groot afgedrukt dat hij warempel nog groter lijkt dan ik!” of is het iets als “wat een geweldige scherpte en dynamisch contrast bereikt Stephan in zijn statische beelden.” Je mag het zelf verzinnen want ik weet het zelf ook niet. De afstand was te groot om het te horen. Maar de foto werkt wel.

Erik Verstegen