Duikklok

Fotogroep Goirle ging op zoek naar het blauwe uurtje

Duikklok

Het thema voor februari was een thema dat men ruim kon interpreteren. De leden van onze fotogroep gingen aan de slag met ‘het blauwe uurtje’, wolken, avondfotografie in een stedelijk gebied, of opnamen gemaakt in een industriële omgeving.

Het blauwe uurtje is de benaming voor het verschijnsel dat ’s ochtends, het uur voor zonsopkomst en ’s avonds, net na zonsondergang bij bepaalde omstandigheden de lucht en de omgeving een blauwe kleur aannemen. Het blauwe uur is een onderdeel van de schemering en duurt meestal slechts een tiental minuten. De naam is ontstaan uit het Frans: L’heure bleue.

John Veeke toonde een foto van ‘De Duikklok’ in de Bisschop Zwijsenstraat in Tilburg. Dit bijzondere gebouw is ontworpen door Bedaux de Brouwer Architecten. In 2012 is met dit ontwerp de Architectuurprijs Midden-Brabant ontvangen. De grote uitwaaierende erkers zorgen voor maximale panoramische uitzichten. De erkers draaien in een spiraal naar boven alsof ze actief op zoek zijn naar een optimale oriëntatie. In de nabewerking van deze foto heeft John de verkeersborden weggehaald en de achtergrond wat lichter gemaakt, zodat het gebouw beter tot zijn recht komt. Daarnaast is de lucht wat aangezet om wat meer contrast te krijgen, zodat deze meer in het oog springt.

Meer foto’s van dit thema kunt u op deze website terugvinden: o.a. foto’s die gemaakt zijn in Amsterdam, Den Haag, Sydney, Goirle, of aan zee.

May van den Heuvel