Fotogroep Goirle aan de slag met Juxtapositie

Juxtapositie is het naast elkaar plaatsen van zaken om daarmee een contrasterend effect te bereiken. In het algemeen worden door juxtapositie zowel verschillen als overeenkomsten duidelijker zichtbaar. Juxtapositie is het contrast tussen fysieke objecten. Het is de bedoeling om het contrast tussen verschillende objecten te visualiseren en te proberen een verhaal te creëren.

In de fotografie gebruiken we compositie, het handig gebruik van perspectief of het zorgvuldig plaatsen van voorwerpen om contrast in het beeld te krijgen. Juxtapositie in de fotografie is een krachtig middel om ernst te verbeelden, of om een komische weergave van een scene vast te leggen. Een voorbeeld van een juxtapositie foto zou een opname van een corpulent persoon kunnen zijn die voor een reclameposter staat van afslankproducten. Beide aspecten van de foto trekken aandacht, zowel de persoon als de tekst.

Het thema juxtapositie hebben we gezamenlijk met Fotogroep ‘In Focus’ uit Turnhout aangepakt. In Turnhout hebben we de foto’s van beide fotogroepen besproken. Iedere fotograaf kon een aantal foto’s tonen waarvan hij of zij meende dat die voldeden aan het thema. Uiteraard was de één daar beter in geslaagd dan de ander. Het bleek in ieder geval een pittige, maar zeker ook een uitdagende foto opdracht te zijn.

De foto bij dit artikel is gemaakt door Jeroen van den Berg. Jeroen maakte een foto waarop een vaak waarneembaar hedendaags tafereel te zien is, nl jongeren die een selfie maken. Het feit dat de selfie met een bakelieten telefoon gemaakt wordt, brengt bij de beschouwer een glimlach op het gezicht.
Alle foto’s van dit thema kun je hier onderaan bekijken.

Tot december kunt u nog een kleine expositie van onze fotogroep bezoeken in de Goirlese Bibliotheek.

May van den Heuvel

De wereld op zijn kop
val niet
0
Izah
See what you want to see
0
Het monster om de hoek
niets is wat het lijkt
Opposites attract
000000115_JVE_4632-Edit-Edit.jpg
0
vogelkooitjes.jpg
De conceptie van hutspot
0
0
Juxtaposition
0
Juxtaposition
Let me take a selfie
000000115_20190702_1662_fg_spoorzone_lochal_vintage_web.jpg
Carlota
0
0
De wereld op zijn kop
val niet
0
Izah
See what you want to see
0
Het monster om de hoek
niets is wat het lijkt
Opposites attract
000000115_JVE_4632-Edit-Edit.jpg
0
vogelkooitjes.jpg
De conceptie van hutspot
0
0
Juxtaposition