Fotogroep Goirle was heel succesvol bij de Bondsfotowedstrijd 2023.

De Bondsfotowedstrijd is een jaarlijkse wedstrijd voor fotoclubs die aangesloten zijn bij de Fotobond Nederland. Tijdens de editie van 2023 eindigde Fotogroep Goirle op de zevende plaats. We kunnen daar zeker trots op zijn als men bedenkt dat er maar liefst 133 deelnemende fotoclubs ingezonden hadden. Bronzen certificaten waren er voor Piet Kuijten en May van den Heuvel.

Een foto van Marianne Schrijver-Lievense werd uitgekozen voor de expositie van een selecte groep foto’s in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Iets waar we als groep ook heel  trots op zijn.

Bekijk onze ingezonden fotoserie.

In onderstaande tekst geeft Marianne toelichting op de expositie.

Tussen goed gezien en mooi bedacht.

Bij de Koninklijke Fotobond zijn 240 fotoclubs aangesloten, waarvan 133 dit jaar deelnamen aan de jaarlijkse Bondsfotowedstrijd. Elke deelnemende club stuurde tien foto’s in die door de leden van die club waren geselecteerd. Uit deze verzameling van 1330 foto’s koos het Nederlandse Fotomuseum vijftig beelden voor deze expositie.

De selectie werd verzorgd door Frits Giertsberg, curator bij het Nederlands Fotomuseum. Hij maakte een keuze die hij als volgt beschrijft:

‘Ik heb me laten verrassen en laten verleiden door de kracht van de beelden. Daarbij heb ik me meer laten leiden op creativiteit en eigenheidheid dan op technische perfectie, wat niet wegneemt dat ik veel knap gemaakte foto’s heb gezien. Steeds heb ik mij afgevraagd: wat is het verband tussen de gebruikte techniek, de manieren en mate van de beeldbewerking, en het onderwerp? Leidt dat verband tot een beeld of een verhaal dat ertoe doet? Ook heb ik gezocht naar variatie binnen het geheel, opdat de kijker een indruk krijgt van de grote diversiteit binnen de Fotobond.’

In de geest van de oprichter van het Nederlands Fotomuseum, Hein Wertheimer, besteedt het museum met onder meer tentoonstellingen regelmatig aandacht aan amateurfotografie in al haar verschijningsvormen. Ook heeft het Fotomuseum archieven van amateurfotografen in beheer, onder anderen van Cobie Douma (1914-2001) en de eerder genoemde Hein Wertheimer (1913-1997). In de Eregalerij van de Nederlandse Fotografie zijn amateurfotografen als Edouard Isaac Asser (1809-1894) en Katharina Behrend (1888-1973) opgenomen.

De Bond voor Nederlandse Amateur Fotografen Verenigingen (BNAFV), kortweg genoemd de Fotobond, is een landelijk samenwerkingsverband van amateur- of vrije fotografen, opgericht in 1922. Vorig jaar bestond de Fotobond honderd jaar en daarom verkreeg zij het eervolle predicaat ‘Koninklijk’.