Fotogroep Goirle en de schilderkunst.

Schilderkunst en fotografie zijn twee kunstvormen die veel overeenkomsten hebben. Beide kunnen de werkelijkheid verbeelden, maar beide kunstuitingen kunnen ook een nieuwe werkelijkheid creëren. Rembrandt was bijvoorbeeld een meester in het op realistische wijze portretteren van de gegoede burgerij, terwijl de Belgische schilder René Magritte surrealistische werken maakte en zo een eigen werkelijkheid creëerde. Wil men de werkelijkheid volledig loslaten, dan kan men in beide disciplines abstract gaan werken.

Het fotothema van Fotogroep Goirle was deze maand ‘het maken van een foto met als inspiratiebron een schilderij’. Gezien de enorme hoeveelheid kunstwerken die gedurende al vele eeuwen gemaakt zijn, waren er zeker voor iedere fotograaf aansprekende voorbeelden te vinden. Het bleek uiteindelijk een thema te zijn waar ieder op eigen wijze een invulling aan had gegeven. Sommigen hadden gepoogd om een nauwgezette kopie van een schilderij te maken, voor anderen was het slechts de inspiratiebron om een eigen beeld te creëren.

De foto bij dit artikel is een foto geïnspireerd door het schilderij ‘De Vaandeldrager’  van Rembrandt. In tegenstelling tot het schilderij is het model op de foto een vrouw en het vaandel heeft plaatsgemaakt voor een omgeslagen driekleur.

May van den Heuvel.